Na prethodnim lokalnim izborima niti jedna žena nije bila direktno izabrana za županicu

2021-05-19T15:47:34+02:0011. svibnja 2021.|Politika|

Piše: Nikolina Blažanović

Već sljedeći tjedan, nakon što se održe lokalni izbori, znat ćemo koliko je (i je li uopće) ovaj put Hrvatska napredovala po pitanju ravnopravne zastupljenosti žena i muškaraca u području politike. Osvrćući se na prethodne lokalne izbore, iz Hrvatske zajednica županija nam kažu da je prema njihovu istraživanju došlo do laganog povećanja broja žena dužnosnica između lokalnih izbora 2013. i 2017. godine, ali da niti jedna žena nije bila direktno izabrana za županicu. Većinom su žene obnašale dužnosti zamjenica župana.

Lokalni izbori 2021. mogli bi promijeniti ovu situaciju s obzirom na kandidature nekoliko potencijalnih županica koje imaju realne izglede da budu direktno izabrane. No, to ćemo ipak znati tek za koji dan. Iz krovne udruge nacionalnih regija ističu da politike na različitim razinama djeluju po zakonu spojenih posuda te da je zbog toga iznimno važno veće sudjelovanje žena u lokalnoj i regionalnoj politici.

„Provedba politika rodne ravnopravnosti na europskoj, odnosno nacionalnoj razini ovisi o njenoj implementaciji na lokalnoj i regionalnoj razini. Kao i kod većine promjena, potrebno je zauzeti ‘bottom-up‘ pristup tako da se žene u javnom i realnom sektoru potiču u svojim lokalnim sredinama kako bi se promjena ostvarila”, kažu iz Hrvatske zajednice županija.

Rodna ravnopravnost temelj je europskih politika

Rodna ravnopravnost igra sve važniju ulogu unutar Europske unije i uvjet je za budući napredak. Ovo potvrđuje i imenovanje Helene Dalli, povjerenice za ravnopravnost. Budućnost EU ističe važnost rodne ravnopravnosti s fokusom na:

• jačanju predanosti Europe uključivanju i jednakosti u svakom smislu, bez obzira na spol, rasno ili etničko podrijetlo, vjeru ili uvjerenje, invaliditet, dob ili seksualnu orijentaciju.
• borbi protiv diskriminacije
• implementaciji Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom
• razvoju europske rodne strategije za rješavanje zapreka za žene i jednakost na poslu uz obvezujuću transparentnost plaća
• osiguravanju pune provedbe Direktive o ravnoteži između radnog i privatnog života.
• napretku u Direktivi o ženama u odborima država članica i osnaživanju žena i djevojčica
• brzoj reakciji EU-a na rodno zasnovano nasilje i jačanje Direktive o žrtvama.
• dodavanju „nasilja nad ženama“ na popis zločina u EU i podržavanju Istanbulske konvencije

Projekti Hrvatske zajednice županija

Hrvatska zajednica županije provodi razne projekte povezivanja i osnaživanja političarki. Prije pet godina su pokrenuli inicijativu okupljanja žena koje su aktivne u lokalnoj i regionalnoj politici. Cilj inicijative bilo je povezivanje i osnaživanje žena kako bi se aktivirale u svojim lokalnim zajednicama. Posljednji susret održao se u ožujku ove godine u Poreču (naslovna fotografija) gdje su dužnosnice sudjelovale na dvije edukacije. Jednu, čija tema je bila vodstvo, održala je glavna tajnica Hrvatske zajednice županija, specijalistica lokalne demokracije i razvoja Melita Pavlek, a na drugoj je Anita Majoli iz dAgency govorila o važnosti on-line komunikacije.

Osim ove inicijative i jedne o kojoj smo već pisale, HZŽ sudjeluje u dva europska projekta čiji cilj je promicanje rodne ravnopravnosti. Partnerica je na projektu #MIMOŽEMOJEDNAKO čiji nositelj je Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama. Projektom se želi učenice/ke osnovnih i srednjih škola želi potaknuti na kritičko promišljanje o rodnoj ravnopravnosti te povećati svijet o rodnoj ravnopravnosti, stereotipima i diskriminaciji.

Drugi projekt na kojem sudjeluje i HZŽ jest „Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce“. Nositelj ovog projekta je Spona code, a cilj projekta je povećati svijest i boriti se protiv nejednake raspodjele odgovornosti unutar obitelji te nepovoljnog položaja zaposlenih majki.

Kao aktivna članica CEMR-a (Vijeće europskih gradova i regija), Hrvatska zajednica županija je centralna točka i koordinatorica za potpisivanje Europske povelje za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj razini.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.