Učenice i učenici pokazali što misle o rodnim stereotipima i naravnopravnosti spolova

2020-07-28T19:32:02+02:0028. srpnja 2020.|Civilno društvo|

Piše: Nikolina Blažanović

Zadatak učenica i učenika osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na natječaju #MiMožemoJednako bio je fotografijom, slikom i videom pokazati najčešće rodne stereotipe s kojima se susreću i izraziti svoje mišljenje o rodnoj (ne)ravnopravnosti. Natječaj je realiziran kao dio šireg projekta kojega provodi Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena s partnerima.

Učenice i učenici su trebali promišljati o izgledu tipične djevojčice/dječaka i žene/muškarca, o njihovim razlikama, hobijima, aktivnostima, obrazovanju, poslovima te što se događa kad se ponašamo kao osobe suprotnog spola.

Učenice i učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole mogli su slati likovne uratke koji se bave spomenutim pitanjima, a učenice i učenici od petog do osmog mogli su poslati fotografije i video uratke. Radovi su svrstani u četiri kategorije, a najbolje ideje nagrađene su uređajima poput iPad -a, prijenosnog bluetooth zvučnika ili slušalica.

Za najbolji likovni uradak nagrađena je Fani Čiklić, učenica 4. razreda OŠ Vladimira Nazora (Neviđane) na otoku Pašmanu, koja je na svom crtežu prikazala da u obitelji nema „ženskih“ i „muških“ poslova.

Za najbolju fotografiju (naslovna, detalj – originalna fotografija se može pogledati na ovoj poveznici) nagrađena je Tea Štriga, učenica 3. razreda Gospodarske škole Varaždin, koja je uz pomoć Patrika Vrgovića i Sonje Bosilj pokazala da djevojke mogu sve što i dečki.

Kao najbolji video uradak odabran je video učenica 6. razreda OŠ Borovlje. Magdalena Jambrošić, Lea Maja Lapple, Tara Marinić, Lana Radeljić i Lana Tenešek su na početku svog videa pokazale stereotipe prema djevojčicama, a zatim ih srušile svojim sportskim postignućima.

Za najbolji video uradak izabran je rad Ane Šafarić, učenice 2. razreda SŠ Čakovec, koja je pokazala neuklapanje osobe žute boje u svijet obojan i podijeljen na dvije boje – ružičastu i plavu. Sve pobjedničke radove možete pogledati OVDJE.

Natječaj #MiMožemoJednako dio je istoimenog projekta koji je pokrenut s ciljem povećanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti, spolnim stereotipima i rodnoj diskriminaciji kod učenica/ka osnovnih i srednjih škola te učiteljica/a i nastavnica/ka Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama od 1. ožujka 2019. provodi projekt #MiMožemoJednako koji će trajati dvije godine.

Partnerice projekta su Hrvatska zajednica županije, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, OŠ Silivija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba i SŠ Stjepana Sulimanca iz Pitomače. Projekt je sufinanciran od strane Ureda za udruge VRH u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.