Vera Zima dobitnica Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, a Dana Budisavljević godišnje nagrade

2020-11-19T11:41:47+01:0010. lipnja 2020.|Istaknuto, Kultura|

Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 8. lipnja 2020. godine, donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti. Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Nagradu za životno djelo u području filmske umjetnosti dobila je glumica Vera Zima, a godišnja nagrada pripala je redateljici Dani Budisavljević za igrano-dokumentarni film Dnevnik Diane Budisavljević.

Vera Zima je na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirala 1976., a već iduće godine ostvarila je zapaženu ulogu u filmu Mećava Antuna Vrdoljaka, u kojem je glumila uz Ivu Gregurevića, Vinka Kraljevića, Slobodana Perovića, Fabijana Šovagovića… Od tad je glumila u brojnim kazališnim predstavama, televizijskim serijama i filmovima, a jedna od najrecentnijih i najpoznatijih uloga joj je ona u seriji Odmori se, zaslužio si za koju je 2006. dobila nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Za svoj rad u filmu i kazalištu osvojila je brojne nagrade, uključujući Zlatnu Arenu za sporednu žensku ulogu (Oprosti za kung fu) i Nagradu Fabijan Šovagović Hrvatskog društva filmskih redatelja (2016.).

Dana Budisavljević diplomirala je na Odsjeku za filmsku i televizijsku montažu Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Radila kao montažerka, asistentica produkcije i organizatorica filmskih festivala. Debitirala kao redateljica dokumentarnim filmom Sve 5!, a širu popularnost stekla obiteljskim filmom o coming-outu Nije ti život pjesma Havaja. Dnevnik Diane Budisavljević njezin je prvi dugometražni film, koji je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Tamo je osvojio šest nagrada, uključujući i Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film. Nakon toga, film je okrunjen nizom nagrada na međunarodnim festivalima, a Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelio mu je nagradu Oktavijan za najbolji dugometražni igrani film u 2019. godini. Osim toga, prošle je godine bio peti najgledaniji hrvatski naslov u domaćim kinima.

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja, a o dobitnicima odlučuje Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti.

Nagrade za životno djelo dobili su još: Helena Buljan (kazališna umjetnost), Andriana Škunca (književnost), Valter Dešpalj (glazba), Mihajlo Arsovski (likovne i primijenjene umjetnosti) i Ivan Čižmek (arhitektura i urbanizam).

Ostali dobitnici godišnje nagrade su: Jadranka Đokić za uloge Nastasje Filipovne u predstavi Idiot F. M. Dostojevskog i Maše u predstavi Tri sestre B. Jelčića u HNK-u u Zagrebu, Maša Kolanović za zbirku priča Poštovani kukci i druge jezive priče, Ivan Repušić za koncert Fuoco di gioia, Mirjana Vodopija za izložbu Lutajući krajolik u MSU i Studio 3LHD za projekt Urania.

Naslovna fotografija: (kolaž: slijeva na desno) Vera Zima; Dana Budisavljević

Izvor: HAVC

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.