“Nisi sama – ideš s nama! – svaka četvrta žena u Hrvatskoj nema osiguran prijevoz na kemoterapiju

2020-11-19T11:41:53+01:0026. srpnja 2019.|Civilno društvo, Istaknuto|

S ciljem pružanja podrške oboljelim ženama i osiguranja prijevoza na kemoterapiju pokrenuta je humanitarna akcija „Nisi sama – ideš s nama!“ koja je započela 28. lipnja i traje do 28. kolovoza. Inicijator akcije je Udruga Nismo same koju je osnovala novinarka Ivana Kalogjera, potaknuta osobnim iskustvom žene oboljele od karcinoma ali i iskustvima brojnih žena s kojima se susretala.

Kada ste shvatili da je ženama potrebna pomoć oko prijevoza na kemoterapiju?

Urednica jednog zdravstvenog časopisa zamolila me je da napišem dnevnik svoje bolesti. „Dugo želim objaviti tako nešto, a ti si idealna osoba da to napišeš“, rekla mi je. Prvo sam se dvoumila, jer nije lako ogoliti se do kraja u javnosti, a onda sam prihvatila. Kad je dnevnik objavljen javile su mi se brojne žene koje su se prepoznale u mojoj priči.

Jedna od njih bila je Melita, mlada Zagrepčanka koja se liječila u Amsterdamu, a s kojom sam se potom sprijateljila. Pričale smo o svemu, pa tako i o načinu odlaska na liječenje. Kad mi je Melita rekla da je ona, kada je nije imao tko odvesti, mogla uredno nazvati taksi na trošak zdravstvenog osiguranja, bila sam u šoku. Poslije sam se raspitala i doznala da takva praksa postoji u mnogim razvijenim zemljama: Austriji, Njemačkoj, Irskoj… Znala sam da tako nešto nikada neće biti uvedeno kod nas ako na taj problem ne senzibiliziramo javnost.

Istraživanje koje je provela Petra Mađerčić, sociologinja iz Zaklade Solidarna, pokazalo je da svaka četvrta žena nema riješeno pitanje prijevoza na kemoterapiju i s kemoterapije. Kao odgovor na taj problem razvili smo projekt koji ženama osigurava siguran i brz taksi prijevoz na liječenje.

Koliku je ulogu u tome imalo Vaše osobno iskustvo?

Liječeći se uvidjela sam da je jedan od velikih problema kako doći na kemoterapiju i poslije kemoterapije vratiti se kući. Mene je na kemoterapiju vozio sin, a kada on nije mogao zbog posla doći po mene, uskakali su moji prijatelji. No, upoznala sam žene koje su same prolazile kroz bolest, žene koje su krile bolest od članova obitelji, žene koje su ostavljali partneri tijekom liječenja… I sve me je to jako mučilo.

Kada je Zaklada Solidarna raspisala natječaj za ženske inicijative „Drugotna na sav glas!“ kao građanka sam se javila s projektom prijevoza. To jutro kada sam primila obavijest da je moja inicijativa za pokrivanje troškova odlaska na terapiju za žene oboljele od raka dobila inicijalnih 3600 kuna osjećala sam se kao da sam osvojila zgoditak na lotu.

Koliko dugo se već provodi ovaj projekt?

Projekt se provodi više od godinu dana. U sklopu našeg projekta prva žena na kemoterapiju prevezena je 14. ožujka 2018. godine.

Na koji konkretno način pomoć funkcionira?

Naša udruga ima potpisan ugovor o partnerskoj suradnji s udruženjem Radio Taxi Zagreb. Usluga vrijedi za prijevoz na terapiju i žene koje nema tko odvesti na terapiju tijekom liječenja za korištenje ove usluge mogu se javiti našoj udruzi na e-mail info@nismosame.com.

Prema Vašoj procjeni koliki je broj potencijalnih korisnica godišnje?

Do sada smo bili podrška za 169 žena. Potrebe za ovom uslugom su sigurno daleko veće. No, mi smo mala udruga, sve radimo volonterski i to radimo jedini u državi. Iz pisama naših korisnica koje svakodnevno primamo, vidljivo je da je osim same usluge, briga i pažnja koju pružamo ženama koje prolaze tešku borbu za život neprocjenjiva, kako za njih osobno, tako i za članove njihovih obitelji.

Od kuda se javljaju korisnice pomoći?

Javljaju se iz čitave Hrvatske. Većina korisnica projekta žene su starije životne dobi, uglavnom umirovljenice koje nemaju živućih članova obitelji, no imamo i vrlo mladih žena, samohranih majki, žena koje imaju djecu s posebnim potrebama, žena koje, osim od maligne bolesti, boluju i od nekih drugih bolesti (multiple skleroze i sl.). Većina korisnica živi na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Pojedine korisnice na liječenje u Zagreb stižu vlakom ili autobusom i iz drugih gradova, pa im je ovakva usluga od neizmjerne koristi jer u Zagrebu nikoga ne poznaju, niti se u njemu snalaze.

Kakve su njihove reakcije? Koliko im znači ovaj oblik pomoći?

Citirat ću gospođu Blanku, jednu od korisnica koja je svojedobno na konferenciji za medije rekla kako nakon uspostavljanja dijagnoze maligne bolesti postoje operacija, kemoterapija i zračenje. „No za nas je jedna velika terapija upravo ovaj prijevoz koji je organiziran. To je pola izlječenja“, istaknula je. Više žena mi je reklo kako bi, da nisu imale osiguran prijevoz, odustalo od liječenja.

Kupnjom svakog od OVIH proizvoda donirate za prijevoz na kemoterapiju žena oboljelih od raka koje se liječe u zagrebačkim bolnicama.

Pored usluge prijevoza ženama u tim teškim trenucima puno znači i svekolika podrška. Na koji još način Udruga Nismo same pomaže oboljelim ženama?

Naš je glavni projekt portal na kojem dijelimo priče žena oboljelih od raka iz čitave regije te članke s korisnim informacijama. Nedavno smo vrlo uspješno provele treću po redu kampanju Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja, čiji je cilj upozoriti žene da redovito odlaze na preventivne preglede.

U sklopu projekta „Nisi sama – ideš s nama!“ nudimo i besplatne online savjete naše suradnice, Maje Vukoje, psihijatrice s KBC-a Zagreb. Na stranici smo uveli i podrubriku „Nisi sama – pitaj bez srama!“ te otvorili posebnu e-mail adresu podrska@nismosame.com na koju osobe oboljele od raka i članovi njihovih obitelji mogu slati svoja pitanja.

Više informacija o našem radu možete pronaći na našem portalu Nismo same i na našoj Facebook stranici. O problemima s kojim se suočavaju žene oboljele od raka na poziv eurozastupnice Dubravke Šuice govorile smo u Bruxellesu, kao i u Hrvatskoj, na konferenciji pod pokroviteljstvom premijera Andreja Plenkovića.

Kako građani i tvrtke mogu podržati rad Udruge i humanitarnu akciju Nisi sama – ideš s nama?

Pilot projekt „Nisi sama – ideš s nama!“ pokrenuli smo donacijom, dobivenom na natječaju Zaklade Adris, a do sada smo uz potporu Grada Zagreba uspješno proveli tri humanitarne akcije, tijekom kojih smo od donacija javnih poduzeća, tvrtki i građana prikupili 336.706,67 kuna.

Potporu su nam dale brojne javne osobe, među ostalim i poznati modni dizajner Zoran Aragović, vlasnik brenda BiteMyStylefashion design, koji je dizajnirao majice, tunike i narukvice s logom akcije. U tijeku je četvrta akcija (od 28. lipnja do 28. kolovoza), kojom želimo osigurati trajnost projekta. Svatko tko nas želi podržati može to učiniti kupnjom naših proizvoda ili samo donirati za projekt.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.