Na ZagrebDoxu prikazan film ‘Merkel’ – o bivšoj njemačkoj kancelarki kao trostrukoj političkoj autsajderici

2023-03-31T16:29:14+02:0031. ožujka 2023.|Politika|

Piše: Ivana Perković Rosan

Žene u politici bile su tema istoimenog panela na petom danu ovogodišnjeg ZagrebDoxa koji se održao nakon prikazivanja dokumentarnog filma ‘Merkel’. Redateljica filma Eva Weber se nakon projekcije obratila publici u prepunoj dvorani te nije krila svoje poštovanje prema političarki za koju, kako je istaknula, ipak nije nikada glasala.

Iako u filmu nije bio naglasak na dvostrukim mjerilima s kojima se bivša njemačka kancelarka suočavala u politici zato što je bila žena ipak nije izostavljen taj dio priče. Od toga da su joj novinari postavljali pitanja kakva se ne bi postavljala muškarcima do toga da se kritizirao njen izgled odnosno odijevanje pa sve do zaključka jednog od sudionika dokumentarca kako je jedna od tajna Merkeličinog uspjeha baš to što su je politički konkurenti podcjenjivali.

Na panelu ‘Žene u politici’, koji je moderirala novinarka Ivana Dragičević, o svojim susretima s bivšom njemačkom kancelarkom govorila je i naša bivša premijerka Jadranka Kosor. Kosor je tako istaknula kako joj je Merkel od prvog susreta dala iznimnu podršku kao žena ženi.

‘Prvi put kad smo se srele ona me je izljubila i u prvoj rečenici rekla: ‘Nadam se i sigurna sam da ćemo postati prijateljice, malo je žena u politici i imat ćeš moju punu potporu’. Mnogi je opisuju kao suzdržanu i pomalo hladnu, ja sam je zapamtila kao izrazito emotivnu osobu’, prisjetila se Jadranka Kosor.

Druga gošća panela bila je i Sandra Benčić iz ‘Možemo’ koja je istaknula kako poštuje Merkel i njen osjećaj dužnosti iako se ne slaže s mnogim njenim potezima i odlukama.

‘Danas je zbog ove sigurnosne situacije u kojoj se nalazimo ženski leadership apsolutno nužan. Kad kažem ženski leadership ne mislim da fizički netko mora biti žensko nego da vodi žensku, feminističku politiku’, istaknula je Benčić koja je kritizirala Merkeličinu politiku prema Putinu i ovisnost Njemačke o ruskoj jeftinoj energiji.

Inače, redateljica Eva Weber je u dokumentarcu ‘Merkel’ dala jedan dio uvida u priču o tome kako je bivša njemačka kancelarka uspjela u muškom svijetu politike kao trostruka politička autsajderica – žena, Istočna Njemica i znanstvenica.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.