Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova oštro osudila seksistički govor u Hrvatskom saboru

2022-07-07T15:06:18+02:007. srpnja 2022.|Institucije, Politika|

Vezano za seksističku retoriku zastupnika u Hrvatskom saboru, Ante Prkačina, koji je prošlog tjedna SDP-ovu gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček nazvao “debeljuškastom” i “masnom”, a jučer se u raspravi obratio zastupnici Urši Raukar riječima “slušaj nakazo jedna, koliko te Bog unakazio tjelesno, toliko ti je i glavu” , Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova obratila se javnosti sljedećim priopćenjem:

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izražava osudu seksističkog govora u Hrvatskom saboru.

Naime, u manje od tjedan dana u najvišem političkom tijelu Republike Hrvatske, Hrvatskom saboru, došlo je do opetovanog vrijeđanja žena temeljem osobne procjene njihova fizičkog izgleda, a u svrhu političke difamacije. Takvo procjenjivanje i objektivizacija u javnom govoru izrazito je rodno utemeljena, u pravilu je usmjerena prema ženama te predstavlja izraz šireg patrijarhalnog narativa koji od žena, uz smjernost i pokornost, očekuje i društveno normiran fizički izgled. Stoga se ovdje ne radi o pukom vrijeđanju, kojem nažalost pojedini političari redovito pribjegavaju, već se radi o eklatantnom ponavljajućem seksizmu na pojavnost kojega na svim političkim razinama, od lokalne do nacionalne, Pravobraniteljica kontinuirano upozorava. Nažalost, sporne događaje nije popratila adekvatna reakcija predsjedavajućeg sjednicom.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova napominje da je pitanje zastupljenosti žena u političkom životu usko vezano uz pitanje seksizma, kao i spolnog uznemiravanja i nasilja, a o čemu govore i brojni međunarodni dokumenti, uključujući i rezoluciju Europskog parlamenta.

U Izvješću o nasilju prema ženama u politici (2018.) Opće skupštine UN-a upozorava se da se u političkom životu javljaju različiti oblici nasilja nad ženama: od mizoginih i seksističkih verbalnih prijetnji, uobičajenih oblika uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja, pa čak do femicida. Izvješće poziva nacionalne parlamente, između ostalog, da usvoje ili revidiraju kodekse ponašanja jasno navodeći nultu toleranciju parlamenta prema spolnom uznemiravanju, zastrašivanju i svakom drugom obliku nasilja nad ženama u politici.

Interparlamentarna unija (IPU) i Vijeće Europe su istraživanjem „Seksizam, uznemiravanje i nasilje nad ženama u parlamentima u Europi“ (2018.) utvrdili da su zastupnice i zaposlenice nacionalnih parlamenata u zemljama članicama Vijeća Europe izložene raznolikim neprihvatljivim oblicima ponašanja: 85% zastupnica doživjelo je psihološko nasilje; 47% zastupnica primilo je prijetnje smrću, silovanjem ili premlaćivanjem; 58% zastupnica bilo je žrtvom seksističkih napada na društvenim mrežama; 68% zastupnica bilo je predmetom komentara o njihovom fizičkom izgledu ili komentara povezanih s rodnim stereotipima; 25% zastupnica doživjelo je seksualno nasilje; 15% zastupnica doživjelo je fizičko nasilje. Na temelju rezultata studije, IPU i Vijeće Europe pozvali su parlamente da jasno daju do znanja da su seksističko ponašanje, psihičko i seksualno uznemiravanje i rodno uvjetovano nasilje u parlamentu potpuno neprihvatljivi.

Rezolucija Europskog parlamenta od 11. rujna 2018. o mjerama za sprječavanje i borbu protiv zlostavljanja i spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, na javnim mjestima i u političkom životu u EU-u (2018/2055(INI)) poziva nacionalne i regionalne parlamente i lokalna vijeća da između ostalog organiziraju obavezne tečajeve za sve članove osoblja i zastupnike o poštovanju i dostojanstvu te da usvoje druge najbolje prakse kako bi se u njihovim institucijama na svim razinama zajamčila nulta tolerancija na seksizam i rodno utemeljeno nasilje.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova još jednom oštro osuđuje seksističku retoriku te poziva na jasne osude istoga od strane najviših državnih dužnosnika. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nastavit će upozoravati da su osobe koje obnašaju javne funkcije prve koje svojim ponašanjem i komunikacijom moraju biti odraz društvene odgovornosti jer postavljaju standarde javne komunikacije i dužni/e su i svojim ponašanjem i svojim izjavama biti primjer drugima jednako kao i biti brana seksističkom govoru drugih javnih osoba.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.