“Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce” – projekt za bolju ravnotežu obiteljskog i poslovnog života

2021-05-11T12:39:29+02:005. studenoga 2020.|Civilno društvo, Posao|

Piše: Nikolina Blažanović

Krajem listopada u Osijeku je predstavljen novi dvogodišnji projekt pod nazivom „Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce“ kojim se želi olakšati balansiranje poslovnog i obiteljskog života. Projekt je usmjeren na oba spola, a u Osijeku je naglasak bio na nezaposlenosti žena koje u Osječko-baranjskoj županiji čine čak 59 posto nezaposlenih, nesvjesnim stereotipima pri zapošljavanju te utjecaju koji to ima na napredak gospodarstva.

Nositelji ovog projekta su Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatska zajednica županija i Spona Code. Projekt je prvi put predstavljen 17. srpnja na on-line konferenciji, a ciljevi su podizanje svijesti o problemima s kojima se mladi susreću pri zaposlenju i podizanju obitelji. Uz to, žele se razviti fleksibilnija radna rješenja koja bi omogućila usklađenost poslovnog i obiteljskog života, smanjiti spolni stereotipi i nesvjesne pristranosti te uspostaviti ravnopravnost pri zaposlenju i na radnom mjestu.

Projektom su planirane edukacije zaposlenica/ka, poslodavaca i predstavnica/ka lokalne i regionalne samouprave te nacionalno i županijsko istraživanje. Cilj prvog istraživanja je dobiti uvid u položaj trudnica i zaposlenih majki, a provest će se u Šibensko-kninskoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji. Drugim istraživanjem žele se saznati problemi roditelja pri usklađivanju roditeljskih i radnih uloga.

Državna tajnica Majda Burić tada je rekla kako je cilj stvaranje mjera pod motom „i posao i obitelj“. Vlada rodiljnu naknadu za drugih 6 mjeseci, u ovom mandatu, planira izjednačiti s iznosom plaće. Uz to je uveden i dodatni staž od 6 mjeseci po svakom djetetu, a planira se i očinski dopust u trajanju od najmanje 10 dana te dopust za skrb o bolesnim članicama/ovima obitelji. Naglašavaju i pomoći koje Vlada daje mladima i mladim obiteljima te uspješnost projekta „Zaželi“.

Spona Code je u sklopu projekta predstavila audit MAMFORCE. To je strateški alat promjene organizacijske kulture koji pruža podršku u kreiranju radnog mjesta, a temelji se na povjerenju, otvorenoj komunikaciji i uvažavanju različitosti. Cilj ga je provesti u 20 organizacija.

Za primjere dobre prakse predstavljeno je nekoliko tvrtki. BKS banka je prilagodila politike i uvela nove, rodno osjetljive, politike. PBZ ima korporativni vrtić, sistematske preglede, fleksibilno radno vrijeme i još puno toga, a INA je uvela platformu beneFIT i fleksibilne oblike rada te su odmah vidjeli pozitivne učinke. A1 svojim zaposlenicama/ima nudi vrtić, fleksibilno radno vrijeme i mjesto rada, plaćeno čuvanje djece tijekom ljetnih i zimskih praznika te šestosatno radno vrijeme za majke (ili očeve) prva tri mjeseca nakon porodiljnog dopusta.

Projekt je započeo 1. lipnja 2020., a trajat će do 31. svibnja 2022. Projekt je predstavljen u Rijeci, Osijeku, Puli, Splitu i Varaždinu, a sufinancira ga Europska komisija programom REC.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.