Hrvatska zajednica županija potiče, umrežava i podupire političarke

2020-11-11T15:46:07+01:0011. studenoga 2020.|Politika|

Piše: Nikolina Blažanović

Zbog osviještenog pristupa problematici podzastupljenosti žena u politici Hrvatska zajednica županija ističe se kao primjer dobre prakse. Posebno je zanimljiv njihov projekt Žene u politici u okviru kojega objavljuju intervjue s aktivnim političarkama. „Žena u politici je borac!“ i „Odgovarajuća zastupljenost žena u politici rezultira većom uspješnošću organizacije i zajednice“ samo su neke od izjava domaćih političarki koje HZŽ objavljuje na svojoj Facebook stranici.

Naime, Hrvatska zajednica županija još je prije tri godine pokrenula okupljanje političarki na lokalnoj i regionalnoj razini kako bi ih umrežili, a one razmijenile iskustva. Razlog pokretanja ove inicijative su loši statistički podaci o zastupljenosti žena u politici te želja da se to promijeni.

Ove su godine odlučili političarkama dati više na vidljivosti pa su ih intervjuirali o njihovom položaju u hrvatskoj politici. Intervjuirali su Sandru Ćakić Kuhar, zamjenicu župana Istarske županije, Martinu Furdek Hajdin, zamjenicu župana koja obnaša dužnost županice Karlovačke županije, Vesnu Hajsan – Dolinar, zamjenicu župana Karlovačke županije, Sandru Herman, državnu tajnicu u Ministarstvu turizma i sporta, Žaklinu Marević, zamjenicu župana Dubrovačko-neretvanske županije i Jasnu Petek, zamjenicu župana Krapinsko-zagorske županije.

Političarke su uspoređivale položaj i izazove s kojima se susreću u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Zatim su komentirale razvoj položaja žena u politici i usklađivanje poslovnog i privatnog života. Nakon toga ih se pitalo o utjecaju podzastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama na politiku i društvo. Složile su se da je u politici, ali i drugim vodećim položajima, potrebno više žena te da je njihov utjecaj jako pozitivan.

Na kraju, sugovornice su pitali i što bi poručili mladim ženama zainteresiranim za politiku. Složile su se kako žene ne trebaju odustati. Trebaju vjerovati u sebe, svoj rad, stalno učiti i razvijati svoje vještine, međusobno se povezivati i govoriti čak i o teškim temama. Poručile su da uvijek treba misliti na boljitak svoje zajednice i da su privilegije nevidljive onima koji ih imaju. Sandra Herman je to lijepo sročila u rečenici: „Svijet danas, ali i u povijesti mijenjalo je puno mladih žena!“

Intervjue sa svim političarkama možete pročitati OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.