U Hrvatskom saboru prisegnulo 46 žena – najviše od osamostaljenja Hrvatske

2020-07-22T19:54:17+02:0022. srpnja 2020.|Politika|

Piše: Antonija Dujmović

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici 10. saziva Hrvatskog sabora prisegnulo je 105 zastupnika i 46 zastupnica. Izvorne mandate osvojilo je 35 zastupnica (23 posto, najveći broj mandata od osamostaljenja Hrvatske koji su direktno pripali ženama), ali je zahvaljujući korištenju zamjenskih mandata udio zastupnica dodatno povećan i trenutno iznosi 30,46 posto.

Iako je potrebno još 14 ženskih mandata kako bi se ispoštovalo načelo rodne ravnoteže i dosegnuo minimum od 60 zastupnica u Hrvatskom saboru primjetno je kako su zamjenski mandati ipak imali značajnu ulogu u povećanju zastupljenosti žena u najvišem predstavničkom tijelu Republike Hrvatske.

Naime, ukupno 33 osobe koje su osvojile mandate na izborima 5. srpnja zbog obnašanja drugih dužnosti koje su nespojive sa zastupničkim mandatom ustupilo je mjesto svojim kolegama/cama s izbornih listi.

Najviše zamjenskih mandata, sasvim očekivano s obzirom na njihovu vladajuću poziciju, došlo je od HDZ-a (od ukupno 26 ženama je pripalo 9), zatim od Restart koalicije (od ukupno 5 ženama su pripala 4) te po jedan iz redova Domovinskog pokreta (zamjena muškarac) i Reformista (zamjena žena).

Premda još uvijek nije postignuta rodna ravnoteža koja zahtijeva minimum 40 posto udjela jednog spola, činjenica je da je s ovim izborima ipak postignut određeni pomak. Poglavito ako se uspoređuje s parlamentarnim izborima 2016. kada je izvorne mandate osvojilo samo 19 zastupnica da bi se do konca 9. saziva njihov broj povećao na 29, također zahvaljujući zamjenskim mandatima.

Ipak, kako žene ne bi svaki put bile osuđene na dobru volju pri raspodjeli zamjenskih mandata važno je napomenuti da je ubuduće ključno poštivanje Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor (minimum 40 posto jednog spola na listi) te pravedniji model slaganja izbornih listi.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.