U desetom sazivu Hrvatskog sabora osjetno više žena

2020-07-22T11:10:22+02:006. srpnja 2020.|Politika|

Piše: Antonija Dujmović

Premda naravno još nije potvrđen konačni broj zastupnica u budućem sazivu Hrvatskog sabora, sasvim je jasno da će ih biti više nego u proteklom koji će ostati upamćen po najmanjem udjelu žena od uvođenja parlamentarne demokracije.

Prema prvotnim rezultatima u X. saziv Hrvatskog sabora izabrano je 35 zastupnica, a za očekivati je da bi se taj broj mogao i povećati s obzirom na ranije prakse da se zbog odlaska (ili ostanka) muških zastupnika na neke druge funkcije oslobađaju mjesta za žene zastupnice. Među prvima je ovo svojim primjerom potvrdio i predsjednik Reformista Radimir Čačić najavivši da će mandat prepustiti svojoj najbližoj suradnici Nataliji Martinčević.

Podsjetimo, 2016. od ukupno 151 zastupničkog mjesta samo je njih 19 pripalo ženama (12,6 posto). S vremenom se broj zastupnica povećavao i dosegnuo 29 (19 posto), prvenstveno zahvaljujući okolnostima da su se mjesta upraznila zbog odlaska muških zastupnika na druge funkcije.

Dakle, ovaj je put od ukupno 151 mandata ženama direktno pripalo 35, no to je još uvijek daleko od minimuma 60 saborskih zastupnica koliko bi ih trebalo biti u ovom predstavničkom tijelu kako bi se ispoštovalo načelo rodne ravnoteže u omjeru 40:60.

Po broju žena koje ulaze u Sabor prednjači Restart koalicija čiji je lider SDP primijenio zip model, tj. naizmjenično pozicioniranje muških i ženskih kandidata/kinja na listama. Iz ove je koalicije od ukupno 41 mandata ženama pripalo njih 14.

Pobjednička stranka ovih izbora HDZ ne može se pohvaliti brojem ženskih mandata. Od osvojenih 66 ženama je pripalo njih tek 9 što je posljedica slabe ukupne zastupljenosti žena na njihovim kandidacijskim listama.

Iako je jedina imala više žena nositeljica lista nego muškaraca, platforma Možemo taj omjer nije uspjela održati i u osvajanju zastupničkih mandata. Naime, od ukupno osvojenih 7 mjesta ženama trenutno pripadaju 3.

U Domovinskom pokretu od 16 mandata 4 pripadaju ženama, dok je od Mostovih 8 jedan osvojila žena. Među 8 budućih zastupnika pripadnika nacionalnih manjina dvije su žene, a jednako toliko i u koaliciji SSIP, Fokus i Pametno (ukupno 3 mandata).

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.