U pripremi dokument kojem je cilj podići razinu jednakosti žena i muškaraca ispred i iza kamera

2019-10-26T18:58:43+02:0024. listopada 2019.|Kategorija Mediji|

Pripremila: Antonija Dujmović

Predstavnici sedamnaest zemalja članica EU koje aktivno sudjeluju u radu Europske skupine regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA) sastali su se 22. listopada u Bruxellesu kako bi, među ostalim, zajednički razmotrili najbolje načine poboljšanja rodne ravnoteže u audiovizualnoj industriji.

U ERGA-inoj radnoj skupini, čije su aktivnosti usmjerene na postizanje veće rodne raznolikosti u medijima, Hrvatsku su predstavljali članovi Vijeća za elektroničke medije, Vanja Gavran i Anita Malenica, u pratnji djelatnice stručne službe Agencije za elektroničke medije Marije Lalić.

ERGA-ina radna skupina je osnovana kako bi se utvrdilo na koji način nacionalne regulatorne agencije provode odredbe Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama koje se odnose na sprečavanje rodne diskriminacije, kao i kako provode mjere usmjerene na promicanje rodne raznolikosti u audiovizualnoj industriji.

Predstavnici zemalja članica dali su svoje komentare na prijedlog teksta dokumenta koji ima dva osnovna cilja: izvijestiti o postojećim praksama unutar medijske industrije koje bi trebale rezultirati postizanjem veće razine jednakosti žena i muškaraca ispred i iza kamera te na temelju dobrih praksi donijeti zakonski neobvezujuće preporuke i razviti zajedničke indikatore za praćenje rodne jednakosti u medijima.

Službena verzija dokumenta s primjerima najboljih praksi iz 17 članica EU bit će uskoro dostupna svim zainteresiranima. Nadamo se da će brojni dionici unutar medijske industrije u ovom izvješću uspjeti pronaći inspirativne prakse koje imaju za cilj promicanja rodne jednakosti te da će se voditi njima u svom daljnjem radu – navode iz Agencije za elektroničke medije.

Studentica novinarstva 68 posto, a zaposlenih žena u medijima samo 40 posto

Podsjećamo, prema Rezoluciji Europskog parlamenta o rodnoj ravnopravnosti u medijskom sektoru žene su 2015. činile 68 posto diplomiranih studenata novinarstva i informatologije u 28 država članica EU-a dok podaci o zapošljavanju u razdoblju od 2008. do 2015. pokazuju da postotak žena zaposlenih u sektoru medija u prosjeku stagnira na oko 40 posto.

Udio žena u donošenju odluka u medijima u EU-28 2015. bio je ispod područja rodne ravnoteže (40-60 posto) na samo 32  posto, dok je na mjestima predsjednika uprave bilo samo 22  posto žena. Jednako tako, žene čine manje od jedne petine (18 posto) stručnjaka i komentatora, dok udio žena o kojima slušamo ili čitamo u medijima iznosi samo 24 posto.

Pored navedenog, žene zaposlene u medijskom sektoru imaju u prosjeku 17 posto manju plaću od muškaraca i suočavaju se sa staklenim stropom jer nemaju iste mogućnosti unapređenja ili napretka u karijeri zbog različitih faktora, uključujući organizacijsku kulturu koja često ne pogoduje ravnoteži između poslovnog i privatnog života zbog konkurentnog okruženja obilježenog stresom, nefleksibilnim rokovima i dugim radnim vremenom.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.