Profesor s FPZG-a Višeslav Raos: Lik dugovječne kancelarke motivacija je za mnoge mlade Njemice

2021-09-30T22:10:31+02:0030. rujna 2021.|Politika|

Piše: Nikolina Blažanović

I dok u Njemačkoj još uvijek traju pregovori oko formiranja vlasti nakon izbora održanih 26. rujna, javnost s nestrpljenjem očekuje ime novog kancelara. U njemačkim ali i svjetskim medijima puno se govori i piše o post-Merkel eri. O uspjesima i neuspjesima u političkom vodstvu, sada već bivše kancelarke, Angele Merkel, nešto više rekao nam je doc. dr. sc. Višeslav Raos.

„Angela Merkel pokazala se kao netko tko zna dobro broditi raznim krizama, povezivati različite aktere kako unutar stranke, tako i izvan stranke te kao netko tko zna istovremeno djelovati na više razina, međunarodnoj, europskoj i nacionalnoj“, započinje govoreći o neupitnom utjecaju i snazi Angele Merkel.

No, uz uspjehe uvijek dolaze i neuspjesi: „Svakako je bila preoptimistična kada je tvrdila kako će Njemačka moći prihvatiti velik broj migranata tijekom krize 2015. godine i uspješno ih integrirati u društvo te na tržište rada. Također, za sobom ostavlja stranku koja je kadrovski i vrijednosno podijeljena, bez jasne vizije kojim smjerom dalje krenuti.“

Stil vodstva svake vođice i vođe iznimno je bitan za uspjeh politika. Doc. dr. sc. Raos objašnjava kako neki mogu reći kako je otezala i odugovlačila s odlukama, ali da joj je bilo iznimno važno važna pitanja pustiti u raspravu u javnost, medije i stranačkim gremijima. Zatim bi prepoznavala srednju struju i prevladavajuće mišljenje o rješenju nekog problema kojemu se onda priklonila.

Kako je Njemačka najvažnija i najutjecajnija članica Europske unije i gospodarski vodeća zemlja Europe, iz toga proizlazi i uloga kancelarke. Doc. dr. sc. Raos smatra da je pod vodstvom Angele Merkel Njemačka stekla veliku vidljivost u cijelome svijetu i da je njezin smiren i staložen stil pomogao nastupati nasuprot različitim svjetskim vođicama i vođama.

Angela Merkel je od 2005. godine bila kancelarka Njemačke. Osim što je prva žena na toj poziciji, ujedno je i druga najduža kancelarka. Merkel je odrasla u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici, diplomirala fiziku, a zatim i doktorirala. I prije pada Berlinskog zida je bila politički aktivna, a njegovim padom postaje članica nove stranke Demokratskog pokreta. Od glasnogovornice je napredovala do zastupnice CDU-a, a zatim je postala ministrica za žene i mlade. Nakon toga je postala ministrica ministarstva okoliša, zaštite prirode i sigurnosti nuklearnih reaktora, tajnica stranke, predsjednica stranke, a na koncu i kancelarka Njemačke.

Zanimalo nas je i kako je kao žena tretirana u politici. „Na početcima svoje karijere ponekad je u medijima posprdno etiketirana kao „Kohlova mala“, budući da ju je njen prethodnik na čelu stranke, Helmut Kohl, lansirao u visoku politiku. Međutim, ona se brzo odvojila od njegovog nasljedstva, posebice kada su se razotkrile korupcijske afere u koje su bili umiješani on i njegovi suradnici. U trenutku kada postaje kancelarka, žene su u njemačkoj politici već bile prilično dobro etablirane, tako da je njen uspjeh logičan slijed toga. Nasuprot tome može se i reći kako je ona imala sreće što je bila plod kadrovske križaljke stranke nakon Kohla. Naime, stranka je htjela nešto novo, nekoga tko dolazi s istoka Njemačke, tko je protestant i tko je žena. Ona je zadovoljavala sve te uvjete“, ističe.

„U međuvremenu je stasalo mnogo snažnih žena u njemačkoj politici. Lik dugovječne kancelarke svakako je motivacija za mnoge mlade Njemice koje žele ostvariti izvrsnost i vidljivost u svojem profesionalnom životu. Međutim, paradoksalno, njena vlastita stranka nakon zadnjih izbora ima najmanji udio zastupnica među svim parlamentarnim strankama“, dodaje za kraj.

Neupitno je da Angela Merkel ostavlja veliki trag u Njemačkoj, Europi, ali i u cijelom svijetu. Njemačka je za njezinog vremena postala još jača i utjecajnija država, a upitno je hoće li osoba nakon nje imati dovoljno snage održati sve dobre, a ispraviti loše stvari.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.