Neravnopravnost u medijskom sektoru

2019-06-21T09:11:40+02:001. travnja 2019.|Karijera, Kategorija Mediji|

Diskriminacija temeljem spola, slabija zastupljenost na upravljačkim pozicijama i razinama donošenja odluka te manja plaća u odnosu na muške kolege slika je žena zaposlenih u medijima prema izvješću Europskog parlamenta o Rodnoj ravnopravnosti u medijskom sektoru u EU-u.

Izvješće, na osnovu kojeg je izrađen prijedlog Rezolucije, podsjeća da bi medijske kuće u suradnji sa sindikatima trebale donijeti sustave samoregulacije i kodeks ponašanja u cilju zaštite i promicanja rodne ravnopravnosti.

Zaposlenice u javnim medijima imaju veće izglede za napredovanje

U izvješću se izražava žaljenje zbog činjenice da je zastupljenost žena u javnim medijima u EU-u u prosjeku niska na važnim strateškim i operativnim položajima te u upravnim odborima (2017. zastupljenost žena na ovim pozicijama iznosila je oko 35%, što je još uvijek ispod prihvatljive razine od 40-60%).

Napominje se da, iako su trenutačno nedovoljno zastupljene u javnim medijima, ipak žene u njima imaju veće izglede da se zaposle ili da budu promaknute na visoke položaje nego u privatnim medijskim organizacijama.

Izvješće poziva države članice i medijske organizacije da osmisle i podupru mjere poticaja, uključujući kvote, kako bi se zajamčila ravnomjerna zastupljenost žena i muškaraca na položajima na kojima se donose odluke.

Ženama u medijima 17 posto manja plaća u odnosu na muške kolege

U kontekstu ravnoteže poslovnog i privatnog života Izvješće poziva medijske organizacije na poštivanje prava žena i muškaraca na rodiljni, očinski ili roditeljski dopust. Podsjeća da trudnice ne smiju biti žrtve diskriminacije niti se smije ženi uskratiti zaposlenje zbog mogućnosti da postane majka.

Izvješće se osvrće i na dugu tradiciju zapošljavanja samozaposlenih radnika u sektoru medija, kao i na kontinuiranu digitalizaciju koja je dovela do smanjenja tradicionalnih prihoda od prometa i oglašavanja, što utječe na vrstu ugovora o radu.Ponavlja da medijske organizacije moraju što prije provesti politiku jednake plaće za jednak rad, čime će se ženama pružiti jednake mogućnosti za napredovanje i osposobljavanje. Na razini Europske unije žene u medijskom sektoru imaju u prosjeku 17% manju plaću od muških kolega.

TV reporterke se zamjenjuju mlađima

U Izvješću se posebno ističe da stereotipi dovode do negativnog društvenog okružja za žene te doprinose rodnoj diskriminaciji na radnom mjestu. Izvješće uočava i zabrinjavajuću pojavu slučajeva u kojima se reporterke smatraju podobnijima za televizijsko novinarstvo jer se smatra da su privlačnije publici te se s vremenom zamjenjuju mlađim kolegicama. Jednako tako Izvješće primjećuje i osuđuje raširenu pojavu seksualnog uznemiravanja i drugih oblika zlostavljanja žena u medijima.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.