Kamala Harris – prva žena potpredsjednica SAD-a u povijesti

2020-11-08T10:23:57+01:007. studenoga 2020.|Politika|

Piše: Nikolina Blažanović

Nakon nekoliko dugih dana brojanja glasova i velike neizvjesnosti, Joe Biden izabran je za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, a Kamala Harris za potpredsjednicu. Harris je prva žena izabrana na tu dužnost u povijesti SAD-a, a uz to je i Afroamerikanka i Južnoazijatkinja.

Kamala Harris američka je političarka i odvjetnica. Nakon pravne karijere obilježene raznim položajima, Harris je 2016. godine postala senatorica. Tada je bila druga Afroamerikanka i prva Južnoazijatkinja koja je osvojila mjesto u Senatu. Kao senatorica, zagovarala je reformu zdravstva, zaštitu migrantica/ta koji su u SAD došli kao djeca, zabranu napadačkog oružja i progresivnu poreznu reformu. Napisala je i dvije knjige te osvojila brojna priznanja za svoj rad.

Harris se prvo pokušala kandidirati za predsjednicu SAD-a, ali je krajem 2019. od toga ipak odustala. Nakon toga, Joe Biden ju je pozvao kao svoju potpredsjedničku kandidatkinju. Harris se zalaže za reformu policije, reformu zdravstva, Green New Deal, pravo izbora žene, jednake plaće, 6 mjeseci plaćenog obiteljskog ili zdravstvenog dopusta i otvorenu Ameriku.

Prije Harris se još samo deset žena kandidiralo za potpredsjednicu. Najpoznatije su Sarah Palin i Geraldine Anne Ferraro. Za predsjednicu SAD-a su se do sada kandidirale 23 političarke, a prva, Victoria Claflin Woodhull, se kandidirala još 1872. godine. Najviše ih se kandidiralo upravo 2020. godine.

Uz Harris, Amerika je već ranije ugodno iznenadila kada je riječ o zastupljenosti različitih skupina u politici. U Kongresu su trenutno 134 žene (110 zastupnica Predstavničkog doma i 24 senatorica). To je najviše do sada. Uz to, po prvi puta su za Kongres izabrane tri domorotkinje, a za Senat transrodna senatorica – Sarah McBride. Mondaire Jones i Ritchie Torres prvi su Afroamerikanci homoseksualne orijentacije u Kongresu. Tu je i Mauree Turner kao i mnoge druge i drugi čije pobjede predstavljaju rušenje barijera i stereotipa u društvu te dokaz promjene i napretka.

Iako postoje djevojčice i dječaci koje se potiče i podupire, postoje i one/i kojima se kaže da ne mogu sve što žele. Upravo zato kao društvo trebamo priskočiti i pokazati da djevojčice i dječaci mogu sve što naume.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.