Izabrane političarke na lokalnim izborima 2021. godine

2021-06-10T20:45:53+02:0010. lipnja 2021.|Politika|

Piše: Nikolina Blažanović

Na nedavno održanim lokalnim izborima županije, gradovi i općine u Hrvatskoj izabrali su svoja vodstva. Iako one nisu značajno velike, do promjena u spolnoj strukturi došlo je na lokalnoj i regionalnoj razini.

Za poziciju županice se kandidiralo ukupno 19 političarki (uključujući i tri kandidatkinje za gradonačelnicu Grada Zagreba koji ima i status županije), a izabrane su dvije. Martina Furdek-Hajdin postala je županica Karlovačke županije, a Antonija Jozić Požeško-slavonske. Furdek-Hajdin do sada je bila zamjenica župana koja je obnašala dužnost župana, a sada će njezina zamjenica biti Vesna Hajsan-Dolinar. Jozić je do sada bila gradonačelnica Pleternice. Podsjetimo, na lokalnim izborima 2017. godine niti jedna županica nije bila direktno izabrana.

Nakon izbora 2013. godine bilo je 8,6% gradonačelnica. Taj broj se na izborima 2017. godine povećao s 11 na 13 gradonačelnica što znači da ih je bilo 10%. Ovi izbori donijeli su 16 gradonačelnica. Na prošlim lokalnim izborima se za gradonačelničku poziciju kandidiralo 90 žena, a na ovim 111. To čini 20,3% od ukupnog broja kandidatkinja/a.

Petra Škrobot je postala gradonačelnica Samobora, a ujedno i najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj. Mirjana Puškarić postala je prva gradonačelnica Slunja, a Nika Silić Maroević prva gradonačelnica Korčule. Čakovec je s Ljerkom Cividini dobio gradonačelnicu nakon 24 godine, a Tonka Ivčević je osvojila svoj peti mandat u Komiži. Katarina Mihelčić, koja je osam godina bila zamjenica gradonačelnika, postala je gradonačelnica Delnica, Magdalena Komes gradonačelnica Petrinje, a Marija Šarić Pleternice. Lidija Bošnjak osvojila je svoj prvi mandat u Ozlju nakon 22-godišnjeg iskustva rada u gradskoj upravi. Drugi mandat osvojile su Marina Budimir u Iloku, Jasenka Auguštan-Pentek u Zlataru, Dragica Ratković u Varaždinskim Toplicama, Anamarija Blažević u Pakracu i Ana Kučić u Malom Lošinju. Dvije gradonačelnice osvojile su svoj treći mandat. To su gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i gradonačelnica Suptera Ivana Marković. Obje su ujedno bile i prve gradonačelnice svojih gradova.

Broj načelnica se također povećao. Nakon lokalnih izbora 2013. godine bilo je 6,5% načelnica, a nakon 2017. 8,65%, odnosno njih 37. Nakon ovih lokalnih izbora bit će ih 44, a kandidirala se 171 kandidatkinja. Može se vidjeti kako su ovi lokalni izbori donijeli male, ali pozitivne pomake u ženskoj zastupljenosti na lokalnoj i županijskoj razini. Bit će zanimljivo vidjeti sastave Vijeća te zastupljenost vijećnica s obzirom na (ne)poštivanje kvota te poredak kandidatkinja na listama.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.