Zastupljenost žena u Europskom parlamentu iznad prosjeka

2019-05-22T12:19:16+02:0022. svibnja 2019.|Novosti, Politika|

S obzirom na predstojeće izbore zastupnika i zastupnica za Europski parlament koji se u zemljama članicama EU-a održavaju od 23. do 26. svibnja bit će zanimljivo vidjeti hoće li i u novom parlamentarnom sazivu doći do povećanja zastupljenosti žena u ovoj EU instituciji. Naime, prema podatcima EP-a broj zastupnica tijekom proteklih 40 godina u stalnom je porastu.

Kontinuirani napredak u ravnopravnosti spolova u političkom odlučivanju zasigurno predstavlja značajan napredak, poglavito ako se uspoređuje s razdobljem od 1952. do 1979. kada je u Parlamentu bila samo 31 žena. Od prvih izravnih izbora 1979. pa do saziva 2014. – 2019., postotak zastupnica se udvostučio i trenutno iznosi 36,4 posto.

Broj žena na vodećim pozicijama EP-a također je u porastu. U trenutnom sazivu je pet potpredsjednica te jedanaest predsjednica parlamentarnih odbora (u prošlom sazivu bile su tri potpredsjednice te osam predsjednica odbora). U usporedbi sa svjetskim prosjekom i prosjekom u nacionalnim parlamentima država članica, zastupljenost žena u EP-u je iznad prosjeka.

Prilikom imenovanja u odbore voditi računa o ravnopravnosti spolova

U Izvješću o rodno osviještenoj politici usvojenom u siječnju 2019., Parlament je pozvao europske političke stranke da prilikom imenovanja zastupnika u odbore i delegacije za sljedeći parlamentarni saziv 2019. – 2024., uzmu u obzir cilj postizanja jednake rodne zastupljenosti.

Prema Europskom institutu za ravnopravnost spolova dobrobiti sudjelovanja većeg broja žena u političkom odlučivanju su pravednije društvo i uključivije upravljanje, viši životni standard, pozitivni razvoj na području obrazovanja, zdravlja i infrastrukture te smanjenje političke korupcije.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.