Vlada najavljuje osam ključnih promjena na području zaštite žrtava nasilja

2021-06-16T09:08:42+02:009. lipnja 2021.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

“Samo netko tko je bio žrtva, ili je pratio žrtvu od prvog do zadnjeg trenutka njenog izlaska iz te traume razumije što je dobro u sustavu, a što nije”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković danas na sastanku s predstavnicama udruga koje se bave zaštitom žrtava od nasilja i pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić. Sastanak je održan uoči sutrašnje sjednice Vlade na kojoj će se naći prijedlog izmjena Kaznenog zakona.

Plenković je istaknuo važnost suradnje sa sudionicama sastanka čijim su se promišljanjima vodili u poboljšanju zakonskog i institucionalnog okvira, operativnog djelovanja i koncepciji osvješćivanja javnosti o ovome problemu. Kako je rekao, ovim će se izmjenama dodatno pooštriti kazneno-pravna politika prema počiniteljima kaznenih djela.

PROMJENE NA PODRUČJU ZAŠTITE ŽRTAVA NASILJA

– kazneno djelo spolnog uznemiravanja progonit će se po službenoj dužnosti
– uvodi se novo kazneno djelo za sankcioniranje tzv. osvetničke pornografije
– osnažit će se postojeće sigurnosne mjere
– snažnije će se zaštititi djeca i ranjive skupine, uključujući nezastarijevanje kaznenog progona za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta
– proširit će se definicija bliske osobe na intimne partnere te će se s tim u vezi izmijeniti Zakon o suzbijanju nasilja u obitelji
– do konca ove godine osnovat će se 15 obiteljskih odjela na općinskim sudovima sa sjedištem u županijskim sudovima
– do kraja godine planirana je izrada očevidnika kaznenih i prekršajnih djela iz područja obiteljskoga nasilja
– pristupa se izradi strateškog dokumenta za suzbijanje seksualnog nasilja, Nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja i uznemiravanja donosi se početkom sljedeće godine

Govoreći o potezima koje je do sada Vlada poduzela Plenković je spomenuo da su sada u svim županijama osigurana skloništa za žrtve nasilja, uvedena 24-satna linija za žrtve nasilja te su pojačane aktivnosti edukacije u različitim resorima. Podsjetio je i na nedavno pokrenutu nacionalnu kampanju „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja”.

“Vlada je otvorena za sve sugestije koje će pridonijeti njenom temeljnom cilju – smanjenju nasilja, sankcioniranju počinitelja te dignuti budnost i angažman svih resora na višu razinu nego što je to bilo do sada”, rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.