Ženska soba i Vlada dogovorili donošenje Nacionalne strategije za suzbijanje seksualnog nasilja

2021-03-10T15:25:40+01:0010. ožujka 2021.|Civilno društvo, Institucije|

Koordinatorica Ženske sobe, dr. sc. Maja Mamula i Anamaria Drožđan-Kranjčec, voditeljica pravnog tima, sudjelovale su danas na sastanku s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima. Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Teme razgovora bile su mjere za suzbijanje nasilja nad ženama, s posebnim naglaskom na suzbijanje seksualnog nasilja.

Maja Mamula i Anamaria Drožđan-Kranjčec su predstavile aktivnosti koje provodi Ženska soba, u okviru koje djeluje i Centar za žrtve seksualnog nasilja koji pruža direktnu pomoć i podršku osobama koje su preživjele seksualno nasilje. Naglašena je potreba senzibiliziranja javnosti o problematici seksualnog nasilja kao i jačanja prevencije te provođenja specijaliziranih edukacija na svim razinama.

S ciljem sveobuhvatnog i učinkovitijeg pristupa ovoj problematici dogovorena je izrada Nacionalne strategije za suzbijanje seksualnog nasilja u koju će biti uključeni svi relevantni resori, kao i organizacije civilnog društva.

Razgovaralo se i o prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona, vezanih uz tematiku suzbijanja seksualnog nasilja, koji je izrađen te će uskoro biti upućen u javno savjetovanje.

Glavne izmjene odnose se na redefiniranje procesuiranja kaznenog djela spolnog uznemiravanja (iz članka 156. Kaznenog zakona) prema kojem će se to kazneno djelo progoniti po službenoj dužnosti, kao što je Vlada već i ranije najavila.

Pored toga propisuje se nezastarijevanje kaznenog progona za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta iz članka 166. stavka 2. Zakona. Predložena izmjena rezultirat će i izmjenama instituta nezastarijevanja izvršenja kazne za kaznena djela iz navedenog članka.

Predstavljene su i aktivnosti koje se provode na razini Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, vezane uz osnivanje novih skloništa za žrtve nasilja u svim županijama, predstojeću medijsku kampanju i suradnju s organizacijama civilnog društva.

Predstavnice Ženske sobe pozdravile su prepoznavanje potrebe donošenja strateškog dokumenta za suzbijanje seksualnog nasilja, kao i do sada poduzete te najavljene izmjene kaznenog zakonodavstva.

Predsjednik Vlade zahvalio je na suradnji i naporima koje Ženska soba svakodnevno ulaže u osvješćivanje i suzbijanje fenomena nasilja, a posebno na radu i pružanju podrške žrtvama seksualnog nasilja.

Izvor: Vlada Republike Hrvatske

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.