Nacionalna kampanja #empatijasada – zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji

2021-06-03T09:08:30+02:003. lipnja 2021.|Civilno društvo, Institucije|

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i državna tajnica Margareta Mađerić predstavili su 1. lipnja nacionalnu medijsku kampanju „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja”.

Glavni ciljevi kampanje pod sloganom „#empatijasada – Za društvo bez nasilja” su senzibilizacija javnosti o štetnosti i neprihvatljivosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, važnosti prevencije nasilja, obveza prijavljivanja nasilja te promocija besplatne 24-satne telefonske linije 116 006 kao dio sustava prevencije od nasilja i zaštite žrtve.

„Svi mi imamo odgovornost prijaviti nasilje. Na taj način možemo spriječiti daljnje zlostavljanje, a potencijalno i spasiti nečiji život. Kao društvo trebamo se prestati praviti da nas se nasilje u našoj blizini ne tiče, samo zato što nismo žrtva. Žrtva može biti naša sestra, majka, prijateljica, kolegica na poslu – nasilje je sudbina kakvu ne biste nikome poželjeli i zato se tiče svih nas“, naglasio je prilikom obraćanja ministar Josip Aladrović.

Nacionalna medijska kampanja odvijat će kroz iduća 24 mjeseca, a intenzivno tijekom lipnja, rujna i studenog, s ciljem educiranja javnosti, ali i žrtava, o važnosti prijave nasilja.

Kampanja je dio EU projekta kojeg provodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u partnerstvu s Ministarstvom pravosuđa i uprave i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, a financirana je kroz bespovratna sredstava Europskog socijalnog fonda u okviru provedbe Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020.”

Stručnjaci upozoravaju da je pandemija, koja je u društvo unijela nesigurnost i brojne izazove za reorganizaciju društva, dodatno negativno utjecala na porast nasilja u obitelji diljem svijeta. U 85 posto slučajeva, žrtve su žene, a mjere ograničenog kretanja žrtve su dodatno dovele do toga da je dio njih bio u nemogućnost uopće prijaviti nasilje niti se udaljiti od zlostavljača.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u proteklih godinu dana dodijelilo je šest novih ugovora za sigurne kuće u županijama koje su do rada imale privremena skloništa – Požeško-slavonskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj i Ličko-senjskoj županiji.

U Hrvatskoj sada djeluje ukupno 25 skloništa od kojih Ministarstvo za rad financira njih 17. U razdoblju od 2016. do 2020. Ministarstvo je za rad skloništa izdvojilo ukupno 32,7 milijuna kuna.

Ministarstvo je također, u 2020. godini dodijelilo ukupno tri milijuna kuna za rad 20 udruga, koje svojim djelovanjem aktivno rade na sprječavanju obiteljskog nasilja, pomažu ženama i djeci u osnaživanju i pružaju različite usluge pomoći.

Izvor: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.