U Europskom parlamentu 40 posto žena – najviše do sada

2019-07-03T19:38:55+02:003. srpnja 2019.|Politika|

Europsko je vijeće nakon maratonskih dogovora predložilo njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen za mjesto predsjednice Europske komisije, a bivšu francusku ministricu financija i trenutnu šeficu MMF-a Christinu Lagarde za predsjednicu Europske središnje banke.

Za predsjednika Europskog vijeća predložen je belgijski tehnički premijer Charles Michel, dok je Španjolac Josep Borrell, nekadašnji predsjednik EP-a, predložen za visokog predstavnika Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Prema pisanju nekih medija, upravo je francuski predsjednik Emmanuel Macron inzistirao je da se ove četiri najvažnije pozicije u Europskoj uniji popune po rodno ravnopravnoj formuli: dva muškarca i dvije žene na čelnim pozicijama. Dakako, te dvije žene ne dolaze slučajno iz dvije najjače članice EU, Njemačke i Francuske.

Na konstiturajućoj sjednici novoizabranog Europskog parlamenta, koji bi za nekoliko dana trebao odlučiti o spomenutim kandidatima, sudjelovalo je 446 muškaraca i 302 žene, dok su tri mjesta za zastupnike izabrane u Španjolskoj ostala nepopunjena jer su tamošnje vlasti blokirale mandate katalonskih separatista.

Za predsjednika Europskog parlamenta izabran je David Sassoli, član Progresivnog saveza socijalista i demokrata iz Italije, inače bivši televizijski novinar i zastupnik u Parlamentu od 2009. Na ovoj su funkciji do sada bile samo dvije žene, Simone Veil i Nicole Fontaine, obje Francuskinje.

U prošlom je sazivu Europskog parlamenta bilo 36,4 posto zastupnica, a u ovom je sazivu njihovo učešće povećano i iznosi 40 posto. Gledano po klubovima, najmanji je udio žena u Klubu zastupnika europskih konzervativaca i refomista, a najveći u Klubu Zeleni / European Free Alliance.

Švedska i Finska su i u ovom sazivu zemlje koje su u EP poslale najveći broj žena dok Cipar među ukupno 6 zastupnika u EP-u nema niti jednu ženu. Republiku Hrvatsku će ovaj put predstavljati 5 žena i 7 muškaraca.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.