Smanjenja poreza na ženske higijenske potrepštine za sada ipak neće biti

2021-11-01T19:26:18+01:0022. listopada 2021.|Civilno društvo, Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

Premda se još početkom godine činilo kako postoji političko suglasje oko smanjenja porezne stope na menstrualne potrepštine i da je ono prilično izvjesno, vladajuća većina sinoć je u saborskoj raspravi odbacila prijedlog zastupnice Anke Mrak Taritaš o smanjenju PDV-a na međustopu od 5 posto.

Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci ova je inicijativa ujedinila saborske zastupnice neovisno o njihovoj stranačkoj pripadnosti oko stava da menstrualne potrepštine trebaju biti porezno tretirane kao i svi ostali proizvodi nužni za život poput kruha, mlijeka, pelena, te da u konačnici ulošci nisu ništa manje neophodni od kino ulaznica ili novina koje se oporezuju po smanjenoj stopi.

Prije jučerašnje rasprave prijedlog je, po običaju, prošao kroz saborske odbore. Znakovito je kako ga je podržao Odbor za ravnopravnost spolova dok su ga odbili Odbor za zakonodavstvo i Odbor za financije i državni proračun što ukazuje da, iako postoji načelna suglasnost oko potrebe smanjenja poreza na ovu grupu proizvoda, to trenutno nije određeno kao financijski prioritet.

Podsjetimo, grubi proračuni su upućivali da država godišnje od tzv. tampon taxa uprihodi približno 120 ili 130 milijuna kuna. Iako je ministar financija Zdravko Marić ostavljao mogućnost smanjenja poreza na uloške i tampone Vlada je proljetos odbila ovaj prijedlog uz obrazloženje da će nakon završene analize predložiti aktivnosti usmjerene na proširenje primjene sniženih stopa PDV-a, uzimajući pritom u obzir porezna rasterećenja planirana Programom Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020. – 2024. U ovom je smjeru išlo i obrazloženje ravnatelja Porezne uprave Zdravka Zrinušića na jučerašnjoj sjednici u Hrvatskom saboru.

Riječka Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter provela je istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj koje je pokazalo da si preko 10 posto ispitanica ne može priuštiti menstrualne potrepštine. Inicijativa o smanjenju PDV-a na uloške i tampone pozitivno je odjeknula u javnosti, a nakon objave spomenutog istraživanja neke su obrazovne ustanove u Hrvatskoj osigurale besplatne uloške za svoje učenice.

Udruga PaRiter izrazila je razočaranje jučerašnjom raspravom u Hrvatskom saboru te odugovlačenjem odluke o smanjenju stope poreza na menstrualne potrepštine.

“Ovim putem izražavamo duboku zabrinutost – ima li Vlada RH ozbiljne namjere smanjiti porez na menstrualne potrepštine u dogledno vrijeme i time olakšati život tisućama žena u Hrvatskoj, te tražimo da se izmjene poreznog zakona provedu po hitnom postupku, sukladno prijedlogu Anke Mrak Taritaš, koja je za svoju inicijativu skupila dovoljan broj potpisa, iako, nažalost, niti jedan iz vladajuće stranke. Važno je napomenuti i da ovo nije svjetonazorsko pitanje niti pitanje ideologije, već siromaštva, i da je ponašanje Vlade, koja prijedlog odbacuje jer dolazi iz redova oporbe sramotan i za svaku osudu. Naime, proračun se ne puni preko krvavih uložaka i političkih nadmudrivanja unutar sabornice, već pametnih poreznih politika, i isto tako, mi jesmo ravnopravne građanke ovog društva i zahtijevat ćemo smanjenje poreza na menstrualne potrepštine dok se i ta promjena ne dogodi”, poručuju iz Udruge PaRiter.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.