Murganić: I dalje podržavamo prijedlog smanjenja poreza na uloške i tampone, izmjene PDV-a donose se krajem godine

2021-03-26T17:58:13+01:0026. ožujka 2021.|Civilno društvo, Politika|

Piše: Bojana Guberac

Vlada je na jučerašnjoj sjednici odbila prijedlog zastupnice GLAS-a Anke Mrak-Taritaš da se ulošci i tamponi oporezuju najmanjom mogućom stopom.

„Podsjećamo da je ovo treći put da Plenkovićeva Vlada odbija prijedlog GLAS-a da se smanji porez na uloške i tampone, i to uvijek s nemuštim objašnjenjem da će oni to „sustavno“ urediti. Istovremeno, nedavno je objavljeno istraživanje riječke udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, koje je pokazalo da si više od deset posto žena uopće ne može priuštiti uloške i tampone, a isto toliko njih ne može kupiti dovoljnu količinu. U svakom slučaju, odluka Vlade predstavlja nevjerojatnu reakciju na ta saznanja, ali, nažalost, nismo od njih bolje ni očekivali“, stoji u priopćenju GLAS-a.

Kako smo prve pisale, HDZ-ova zastupnica Nada Murganić potvrdila nam je kako inicijativu GLASA-a podržava. O prijedlogu je već razgovarala s ministrom financija Zdravkom Marićem te nam je u veljači kazala kako će prijedlog zakona kojim se smanjuje PDV na uloške i tampone biti razmatran prilikom prvih poreznih izmjena.

Udruga PaRiter: Razočaravajuće je odugovlačenje Vlade

U odgovoru na prijedlog zastupnice Mrak Taritaš koji potpisuje premijer Andrej Plenković piše kako se u skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020. – 2024., planira nastaviti s poreznim rasterećenjima.

„Kako bi se porezna reforma provodila sustavno i cjelovito, kontinuirano se provode analize i sa svih relevantnih aspekata sagledavaju učinci prijedloga za porezne promjene, pa tako i prijedloga za proširenje primjene snižene stope PDV-a za ženske higijenske uloške i tampone, kao i ostalih sličnih prijedloga usmjerenih na stope PDV-a te na porezni sustav u cjelini. Prema ovoj i svim drugim zaprimljenim inicijativama za sniženje stopa PDV-a po završetku analize predložit će se aktivnosti usmjerene na proširenje primjene sniženih stopa PDV-a, uzimajući pritom u obzir porezna rasterećenja planirana Programom Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020. – 2024.“, stoji u objašnjenju razloga odbijanja prijedloga.

„Razočaravajuće je odugovlačenje Vlade kada se govori o rješavanju problema visoke stope poreza na nužna dobra. Bilo je za očekivati da će se Vlada ozbiljnije pozabaviti ovom temom, osnovati radnu skupinu kako bi se provela analiza svih relevantnih aspekata, sagledali učinci prijedloga za porezne promjene i, naposljetku, prihvatio prijedlog za proširenje primjene snižene stope PDV-a u iznosu od pet posto na higijenske potrepštine. Konačno, dali bi se konkretni datumi i rokovi koji bi građankama ukazali na to da država prepoznaje njihove probleme i apsurdnost situacije gdje se ulošci oporezuju jednakom stopom poreza kao i npr. parfemi i dizajnerska odjeća“, reakcija je riječke udruge za ljudska prava PaRiter koja podsjeća kako si čak 10 posto hrvatskih građanki ne može priuštiti osnovne higijenske potrepštine.

O navedenoj temi poslale smo upit HDZ-ovoj Nadi Murganić. Ponovno je ustvrdila kako GLAS-ov prijedlog podržavaju.

„Podržavamo taj prijedlog. Krajem godine, kada se donosi proračun, idu izmjene PDV-a, a ne dok traje proračunska godina“, kazala je za naš portal.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.