Bliži se kraj visokoj poreznoj stopi na menstruaciju – nadstranačka pobjeda saborskih zastupnica

2021-02-17T19:34:56+01:0017. veljače 2021.|Institucije, Politika|

Piše: Bojana Guberac

O činjenici da žene u Hrvatskoj plaćaju treći najveći porez na higijenske proizvode koji se koriste za vrijeme menstruacije već se godinama raspravlja u javnom prostoru. Porez na uloške i tampone, popularno zvan i „tampon tax“ naziva se seksističkim porezom koji je rodno neravnopravan prvenstveno zbog činjenice da su ulošci i tamponi osnovne životne potrepštine žena. Razvidno je da je takav porez diskriminatoran, a situacija je u Hrvatskoj poražavajuća utoliko više što su „tampon taxu“ davno stale na kraj puno siromašnije i patrijarhalne afričke zemlje poput Kenije, Ugande, Ruande, Trinidada i Tobaga. Kenija je, primjera radi, porez ukinula 2004. godine.

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš i u ovom je mandatu pokrenula pitanje smanjenja PDV-a na tampone i uloške. Iz GLAS-a predlažu da se PDV smanji s najveće stope PDV-a na najmanju moguću, odnosno na međustopu od pet posto.

Saborske zastupnice pokazale su da su kada se radi o iznimno važnoj temi za žene – ujedinjene. Osim Kluba zastupnica GLAS-a i Centra, zahtjev za hitnim postupkom potpisale su i zastupnice i zastupnici klubova Zeleno-lijevog bloka, SDP-a, IDS-a, HSS-a, HSU-a, Domovinskog pokreta i Mosta.

No, sve to neće biti dovoljno bez podrške vladajuće stranke koju će zastupnice – izgledno je – dobiti.

Da prijedlog zakona ovaj put ipak neće ostati samo prijedlog saznale smo od HDZ-ove zastupnice Nade Murganić koja nam je potvrdila kako ideju podržava. O prijedlogu je već razgovarala s ministrom financija Zdravkom Marićem te će, doznajemo, prijedlog zakona kojim se smanjuje PDV na uloške i tampone biti razmatran prilikom prvih poreznih izmjena pa nije teško zaključiti da se napokon bliži kraj nepravednom porezu na menstruaciju.

Argumenti zastupnica

„Europski parlament je državama članicama dao takvu preporuku još 2019. i jedna smo od rijetkih EU zemalja koja još uvijek ima najvišu poreznu stopu na te proizvode. S obzirom na to da se radi o nečemu što je ženama potreba, jednako kao što su i neke osnovne prehrambene namirnice potreba, visoki porez na te proizvode predstavlja neku vrstu poreza na ženskost. Ako uzmemo da svaka žena mjesečno potroši 20 kuna na uloške i tampone (a potroši i više), dođemo do izračuna da će tijekom života platiti 8000 kuna poreza. Preveliko oporezivanje tih potrepština problematično je i zbog “menstrualnog siromaštva”. Teško mi je reći zašto prijedlog u prošlom mandatu nije prihvaćen s obzirom na to da to stvarno nije neka kontroverzna tema na kojoj bi se politike dijelile svjetonazorski. Pretpostavljam je odbijen kao što se odbijaju i svi oporbeni prijedlozi, samo zato što su oporbeni. Više me brine to što Vlada nije imala potrebu gotovo tri godine sama isto predložiti, što puno govori o njezinom odnosu prema ženama“, kazala je Mrak Taritaš za naš portal.

Sabina Glasovac, zastupnica SDP-a višestruko je isticala notornu činjenicu – pristup potrepštinama potrebnim tijekom trajanja menstruacije potreba je, a ne luksuz.

„Menstrualni ciklus je činjenica u životu svake žene. Život u suvremenom društvu bez kupnje higijenskih potrepština kao što su tamponi i higijenski ulošci je ne samo nezamisliv, nego i nemoguć. No, na žalost, brojnim ženama i djevojkama upravo ovi nužni proizvodi postaju “luksuz”, zbog siromaštva ili ograničenih primanja ne mogu si ih priuštiti. Izdvajanje 43 kn za pakiranje tampona nije malo. I tako svaki mjesec, dvanaest puta godišnje, u prosjeku 30 godina nije zanemariva svota novca. Prema nekim istraživanjima, čak se 10 posto žena u EU suočava s ovim problemom, a djevojčice i djevojke upravo zbog toga često izostaju iz škole. U Škotskoj je čak primijećeno da su djevojčice zbog nedostatka novca kao zamjenu za higijenske uloške koristile wc papir, krpe, stare novine i dr. Zamislite, u 21. stoljeću! To je poraz svakog normalnog sustava. Upravo zbog toga moramo učiniti sve u prevenciji “menstrualnog siromaštva” i ove proizvode učiniti što dostupnijima. U prvom koraku cjenovno kroz pravedniji porezni sustav, a u drugom koraku i praktično kroz osiguravanje zaliha u javnim ustanovama poput škola, sveučilišta, prihvatilišta za beskućnice itd. gdje bi ih žene mogle dobiti besplatno“, objašnjava za naš portal.

Hrvatska, ističe Glasovac, prema nekim grubim izračunima uprihodi godišnje oko 120 milijuna kuna kroz tzv. “porez na menstruaciju”.

„Zbog svojih bioloških predispozicija na koje nisu mogle utjecati imaju povećane osnovne životne potrebe i životne troškove koje muškarci nemaju. Zbog toga ih ne trebamo kažnjavati nego im pokušati olakšati. Ako uzmemo u obzir porezni sustav u RH koji ženama higijenske potrepštine bez kojih ne mogu normalno funkcionirati u vrijeme mjesečnice oporezuje stopom PDV-a od 25 posto, a nižom stopom od pet posto kino ulaznice, dnevne novine ili znanstvene časopise, a s 13 posto hotelski smještaj, ulaznice za koncerte, lijesove, sadnice, sjemenje ili gnojiva, onda je jasno da prostora za pravedniji sustav oporezivanja ima i zato je potrebno ozbiljno razmotriti naš prijedlog koji bi išao u prilog svim ženama, olakšao im život i smanjio pritisak na kućni budžet“, kazala je.

Šansu da prijedlog zakona zaista „prođe“ u ovom mandatu Glasovac vidi upravo u zajedništvu svih zastupnica koje je svakako postalo snažnije podrškom HDZ-ove Nade Murganić.

„Ako se sve mi žene iz parlamenta udružimo, a potaknemo naše kolege zastupnike da nas podrže nije nemoguće da uspijemo. Jedno je sigurno – moramo biti uporne i ne smijemo odustati. Uvjerena sam da zajedno možemo izvojevati prvu “žensku”, nadstranačku zajedničku pobjedu u ovom mandatu. Za sve žene i djevojke u Hrvatskoj! Pa sjetite se Istanbulske konvencije kada smo se sve ujedinile i podržale prijedlog HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića da se ista ratificira. Jer je bila u interesu žena i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Mnogi su je tada gurali u ideološki prostor s kojim nije imala veze, strašna antikampanja prepuna lažnih vijesti i zastrašivanja javnosti se provodila protiv ratifikacije, a mi žene zastupnice smo radile zajedno na zagovaranju konvencije. Ne vidim zašto to ne bismo mogle ponovno. Pogotovo na ovom pitanju koje nema veza s ideologijom. Zakon je upućen u hitnu proceduru. Koordinatorica Mrak Taritaš razgovara se sa svima pa i s kolegicama iz HDZ-a. Pričekajmo još malo do rasprave o zakonu, uvjerena sam da će ga podržati sve kolegice. Ovo nije ideološko, nego prvorazredno životno, egzistencijalno pitanje koje zaslužuje zajedništvo žena u Saboru za žene u Hrvatskoj!“, poručuje Glasovac.

Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić prijedlog zakona smatra „konstruktivnim i praktično vrlo korisnim za svaku ženu“.

„Ako radimo socijalno osjetljiv proračun te priznajemo različita, opravdana, porezna olakšanja, a temeljni nam je argument nužnost proizvoda, onda je, na tom tragu, opravdano uključiti u navedenu poreznu politiku i smanjenje PDV-a na ženske higijenske potrepštine jer je riječ o skupim proizvodima koji su neophodni svakoj ženi u fertilnoj dobi. To su prepoznale i izglasale unutar svojih proračuna i brojne druge zemlje unutar Europske unije, ali i mnoge siromašne zemlje diljem svijeta“, kazala je i dodala kako je o temi već razgovarala s nekolicinom saborskih zastupnica te su zaključile kako je riječ o kvalitetnom prijedlogu koji treba uputiti u saborsku raspravu. Na ženama je da zadrže opravdani optimizam do prvih poreznih izmjena.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.