Rezultati prvog istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj

2021-02-18T08:43:40+01:0018. veljače 2021.|Civilno društvo|

Piše: Bojana Guberac

Objavljeno je prvo istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj. Cilj istraživanja, navode autorice, bio je prikupiti informacije o korištenju, potrošnji i dostupnosti menstrualnih potrepština, uvjetima održavanja menstrualne higijene i sramu koji se vezuje uz menstruaciju.

Rezultati pokazuju kako je više od trećine ispitanica (36.4 posto) navelo da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, pri čemu njih 8.3 posto navodi da je to često, a 28.1 posto kako se to događa ponekad. Više od 10 posto ispitanica je navelo da im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god imaju potrebu (11.9 posto), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11.9 posto).

Grafički prikaz, publikacija Menstrualno siromaštvo i destigmatizacija

10 posto ispitanica je bilo u situaciji da si ne može priuštiti lijekove za smanjenje boli tijekom menstruacije, a 8.8 posto je navelo da im se događa situacija da uložak ili tampon ne promijene duže od 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti više menstrualnih potrepština. Manji udio ispitanica je bio u situaciji da su morale posuditi menstrualne potrepštine od prijateljice ili nekog drugog jer si ih nisu mogle priuštiti (4.7 posto).

76.4 posto sudionica smatra da bi Hrvatska trebala uvesti besplatne menstrualne potrepštine. Da bi menstrualne potrepštine trebale biti besplatno dostupne u školama smatra 89.7 posto sudionica, a da bi trebale biti besplatno dostupne na fakultetima 85.5 posto sudionica. 94.9 posto učenica srednje škole je navelo da bi koristile besplatne menstrualne potrepštine u školama, pri čemu bi ih više od polovice (53.4 posto) koristilo često, a 41.5 posto ponekad. 93.9 posto studentica je navelo da bi koristile besplatne menstrualne potrepštine na fakultetima, pri čemu bi ih 49.6 posto koristilo često, a 44.3 posto ponekad.

Grafički prikaz, publikacija Menstrualno siromaštvo i destigmatizacija

Dio je to rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u sklopu projekta “Tetka Perioda” krajem 2020. godine putem online upitnika. Ovo je prvo istraživanje ove vrste provedeno u Hrvatskoj i jedno od rijetkih takvih u Europi, a o relevantnosti teme govori podatak kako je upitnik ispunilo čak 6084 ispitanica koje su imale menstruaciju u posljednjih godinu dana, neovisno o rodnom opredjeljenju. Istraživanje je osmišljeno u suradnji s diplomiranom psihologinjom Majom Močibob i rezultati su dostupni OVDJE.

Uz samu dostupnost menstrualnih potrepština i lijekova za ublažavanje boli, istraživanje se ispitala i menstrualna higijena, uvjeti kod kuće, na poslu, u srednjim školama i fakultetima koji ne omogućavaju održavanje menstrualne higijene te potiču stigmatiziranje i sram povezan s menstruacijom.

Rezultati istraživanja su nadopunjeni i preporukama doc. dr. sc. Ana Marije Sikirić Simčić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci kako bi se problemi na koje ukazuju rezultati adekvatno adresirali s aspekta obrazovanja, osiguravanja uvjeta za održavanje menstrualne higijene, osiguravanja menstrualnih potrepština, izmjena poreznih politika te ekologije. Preporuke je moguće pročitati OVDJE.

Grafički prikaz, publikacija Menstrualno siromaštvo i destigmatizacija

Izuzev interesa na koji način se u Hrvatskoj tretira menstruacija kroz zakonodavne i financijske te zdravstvene i društvene okvire, PaRiter je posebnu pažnju posvetio i dijelu publikacije u sklopu koje su objavljeni rezultati, a koji sadrži umjetničke radove u različitim tehnikama koji propituju razinu stigme vezane uz menstruacije u društvenom kontekstu. Na ovoj poveznici možete pronaći publikaciju.

Iz PaRitera poručuju kako se nadaju da će rezultati ovog istraživanja doprinijeti raspravama na temu menstrualnog siromaštva i potaknuti nova istraživanja kojima će se dublje i šire ispitati problematika te da će ljudi na pozicijama moći prepoznati važnost ove teme i djelovati sukladno njihovim preporukama.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.