Samo osam žena na prvom mjestu na listama za Europski parlament

2019-06-13T15:02:52+02:0012. travnja 2019.|Novosti, Politika|

Analiza podataka sa zbirne liste za izbor zastupnika(ca) u Europski parlament 26. svibnja 2019. koju je potvrdilo Državno izborno povjerenstvo ukazuje na relativno uravnotežen broj žena i muškaraca na kandidacijskim listama.

Premda je od ukupnog broja od 396 predloženih kandidata 161 žena i 235 muškaraca, dakle 74 muškarca više u odnosu na žene, može se reći da je većina stranaka, koalicija i neovisnih lista vodila računa o ravnomjernoj zastupljenosti oba spola.

Naime, na svakoj od ukupno 33 liste nalaze se imena 12 kandidata među kojima je najčešće 5 žena (na 14 listi) te 6 i 7 žena (na 10 listi). Na 5 listi nalaze se po 4 kandidatkinje, dok 4 liste imaju tek po 2 žene kandidatkinje. Ipak, ovdje je važno istaknuti da se samo 8 žena nalazi na prvom kandidacijskom mjestu, dakle 25 prvih pozicija ide u korist muškaraca.

Imajući u vidu pozicioniranje žena na listama te HRT-ovo istraživanje HRejting koje HDZ-u predviđa 5 mandata, SDP-u 3, Amsterdamskoj koaliciji i Živom zidu po jedan (po ovom istraživanju dva mandata nisu još definirana) za sada bi se moglo govoriti o tri hrvatske zastupnice u EU parlamentu s liste HDZ-a i jednoj iz SDP-a.

Jednako tako neizvijesnost donose i preferirani glasovi koji se uvažavaju ako iznose najmanje 10 posto glasova koje je osvojila pojedina lista. U tom slučaju U Europski parlament idu oni kandidati i kandidatkinje koji su dobili najveći broj preferiranih glasova.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.