Program hrvatskog predsjedanja Vijećem EU ističe ulogu žena i djevojčica kao pokretača održivog razvoja

2019-12-27T18:10:48+01:0027. prosinca 2019.|Politika|

Piše: Antonija Dujmović

Pet dana uoči početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, na sjednici Vlade RH usvojen je dokument u kojem su sadržane smjernice budućeg šestomjesečnog djelovanja Vijeća.

Među ostalim, u “Programu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 1. siječnja – 30. lipnja 2020.” u poglavlju “Razvojna suradnja i humanitarna pomoć” naglašava se da će “za učinkovitije postizanje rezultata posebna pozornost biti posvećena mladima te ženama i djevojčicama kao ključnim pokretačima održivog razvoja”.

U dokumentu se nadalje navodi: “Hrvatsko predsjedništvo potaknut će raspravu o izazovima koji se odnose na negativne demografske trendove i politikama kojima se poboljšava standard života i rada te osigurava ravnoteža poslovnog i privatnog života. Predsjedništvo će organizirati tematsku konferenciju koja će biti temelj za izradu zaključaka usmjerenih na utvrđivanje mjera za suočavanje s demografskim izazovima”.

Podsjećamo, Ured za ravnopravnost spolova već je ranije najavio organiziranje Konferencije visoke razine “Sudjelovanje žena na tržištu rada – društvena dobit!” u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Dok su iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u proteklom periodu najavljivali da će Hrvatska u svom predsjedanju Vijećem EU isticati politike socijalne uključenosti, prevencije siromaštva te jačanja jednakih mogućnosti i ravnopravnosti spolova.

S obzirom da je demografija ušla u fokus Europske komisije upravo na prijedlog Hrvatske, a hrvatskoj povjerenici i potpredsjednici Komisije, Dubravki Šuici, povjeren resor demografije i demokracije realno je bilo i očekivati aktivnosti u tom smjeru.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.