Oporavak je moguć – izložba koja pokazuje da postoje osobe koje razumiju seksualnu traumu

2019-12-09T14:07:36+01:009. prosinca 2019.|Civilno društvo|

Pripremila: Antonija Dujmović

Umjetnički projekt “Oporavak je moguć” postavljen uoči Međunarodnog dana ljudskih prava (10. prosinca) u prostorijama Medijateke Francuskog instituta u Zagrebu ukazuje na to da, nakon traume seksualnog nasilja, ima mogućnosti za oporavak i da postoje osobe koje razumiju seksualnu traumu i proces oporavka, te aktivno rade u ovom cilju.

Multimedijalna izložba je produkt rada Europske ženske mreže protiv seksualnog nasilja u organizaciji Incest Trauma Centra – Beograd, a Ženska soba – Centar za seksualna prava, kao članica Mreže ugošćuje multimedijalnu izložbu u Zagrebu.

Na otvorenju izložbe govorili su Guillaume Colin, direktor Francuskog Instituta, Željka Jelavić, viša kustosica Etnografskog muzeja i dr. sc. Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe.

Autori multimedijalne izložbe su Igor Mandić, likovni umjetnik fotografije i Sandra Mandić, redateljica i multimedijalna umjetnica. Izložba se sastoji od tri dijela:

Prvi dio su tri kocke. Svaka kocka predstavlja jedno dijete koje je preživjelo seksualno nasilje. Izvana ove kocke izgledaju slično, a ipak različito, i ukazuju na duhovno stanje djeteta. One su čulno nježne i delikatne.

Drugi dio projekta čini virtualno prisustvo aktivistkinja koje su osnovale „Europsku žensku mrežu protiv seksualnog nasilja“, u obliku njihovih fotografija u prirodnoj veličini, koje slobodno stoje u prostoru. Na taj način figurativno je prikazano prisustvo braniteljica u svojstvu avangarde u borbi protiv seksualnog nasilja.

Treći dio projekta je video materijal. Predstavljaju se aktivistkinje, braniteljice, feministkinje, građanke svijeta i govore zbog čega su veći dio svog života posvetile ovoj temi – borbi protiv seksualnog nasilja.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.