Predstavljamo Europsku žensku mrežu protiv seksualnog nasilja

2019-11-18T20:34:22+01:0018. studenoga 2019.|Civilno društvo|

Piše: Kristina Mihaljević / Ženska soba

Europska ženska mreža protiv seksualnog nasilja je feministička i antifašistička mreža koja promovira perspektivu usmjerenu na iskustvo djece i odraslih osoba koje su preživjele seksualno nasilje i na oporavak od traume.

Mreža je nastala u okviru rada Prve ženske regionalne mreže protiv seksualnog nasilja, osnovane u ožujku 2017. godine. Dvije godine kasnije, u ožujku 2019. godine Mreža je promijenila naziv u Europska ženska mreža protiv seksualnog nasilja te je registrirana u kolovozu iste godine sa sjedištem u Zagrebu.

Incest Trauma Centar – Beograd (Republika Srbija) je inicirala osnivanje Mreže u okviru projekta “Childminders United Regionally against Sexual Assault” koji je financiran od strane Delegacije Europske komisije u Beogradu (ugovor br. 2016/383-153) te do kraja 2019. godine koordinira njezinim radom.

Su-osnivačice Mreže su Ženska soba – Centar za seksualna prava (Zagreb, Republika Hrvatska), SOS telefon za ženske inotroke – žrtve nasilja (Ljubljana, Republika Slovenija) i SOS Centar za žene i djecu žrtve nasilja (Nikšić, Crna Gora).

Tijekom 2017., 2018. i 2019. godine Europskoj mreži protiv seksualnog nasilja pridružile su se sljedeće europske organizacije: Udruženje za rodnu slobodu i jednakost (A.L.E.G.) (Rumunjska), Support Centre Against Incest and Sexual Abuse Oslo (SMISO Oslo), Nacionalni psihotrauma centar za djecu i mlade iz Norveške, Kvinnefronten (The Women’s Front of Norway), Change Attitude (Švedska), RCNI Irish national information and resource centre, DIXI Ressurssenter for voldtatte i Stavanger, Zaboravljena djeca rata (Bosna i Hercegovina), Naš glas (Bosna i Hercegovina).

Foto: Sudionice Međunarodne konferencije protiv seksualnog nasilja 2019.

Cilj Mreže je unaprjeđenje kapaciteta svake od organizacija, dijeljenje iskustva i znanja te zajedničko zagovaranje za poboljšanje prava i usluga za osobe koje su preživjele seksualno nasilje u cijeloj regiji, a sve s krajnjim ciljem suzbijanja seksualnog nasilja.

Rad Europske mreže protiv seksualnog nasilja temelji se na povjerenju i etičnosti u radu s osobama koje su preživjele seksualno nasilje. Inkluzivna je za sve osobe bez obzira na spol, rod, rasu, klasu, religiju, nacionalnost, etničku pripadnost, sposobnost, seksualnu orijentaciju, godine starosti i izgled.

Sve članice mreže međusobno poštuju autonomiju svake organizacije, uvažavaju različitosti, imaju otvorenu komunikaciju te su jedna drugoj oslonac i saveznice. Članstvo u Mreži stječe se na poziv Osnivačkog tima.

U okviru svoga rada, Europska ženska mreža protiv seksualnog nasilja je dosada provela i organizirala različite aktivnosti od kojih ističemo Međunarodnu konferenciju protiv seksualnog nasilja koja je od 27. do 29. rujna u Beogradu (više informacija pročitajte OVDJE). Također ističemo i pokretanje Regionalne novinarske mreže protiv seksualnog nasilja koju čine novinari/ke iz Slovenije, Crne Gore i Hrvatske.

Više informacija o Mreži može se saznati putem web stranice reactagainstsexualviolence.com i na Facebook stranici europeanwomensnetwork.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.