Od 2004. godine udio žena zastupnica u zemljama s uvedenim kvotama se udvostručio

2024-07-01T18:25:28+02:0023. svibnja 2022.|Politika|

Pripremila: Antonija Dujmović

Tijekom posljednjih dvadeset godina ravnoteža spolova (najmanje 40 % jednog spola) poboljšala se u parlamentima država članica EU-a. Ključnu ulogu u tome imala je primjena kvota kojima je cilj osigurati minimalni udio svakog spola među kandidatima, navodi Europski institut za ravnopravnost spolova – EIGE.

Ističu kako dokazi upućuju na to da je primjena kvota imala pozitivan utjecaj na postizanje rodne ravnoteže u parlamentima. Od 2004. godine udio žena zastupnica u zemljama s uvedenim kvotama se udvostručio, dok zemlje bez kvota bilježe slabiju zastupljenost iako su počele s više razine. Ako obje skupine nastave s ovim stopama promjene, zemlje sa zakonskim kvotama postići će rodnu ravnotežu do 2026., dok će zemljama bez uvedenih kvota trebati gotovo dva desetljeća.

Trenutno, sastav parlamenata i skupština na svim teritorijalnim razinama još uvijek ne odražava rodnu raznolikost stanovništva koje predstavljaju.

Iako su žene u dobroj mjeri zastupljene u politici na razini EU-a, a sadašnja Europska komisija pokazuje potpuni rodni paritet, zastupljenost žena među zastupnicima u Europskom parlamentu i dalje je niska kada je riječ o nekoliko država članica. Na nacionalnoj razini žene čine samo jednu trećinu članova nacionalnih parlamenata, a na regionalnoj i lokalnoj/općinskoj razini diljem EU-a žene su na čelu samo jedne od pet skupština.

Kako bismo napredovali, ističe EIGE, potreban je snažniji fokus na uvođenje zakonske kvote kao i na dodatna pravila koja osiguravaju jednaku vidljivost žena i muškaraca u izbornom sustavu (npr. kandidacijske liste po zip modelu).

Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci EIGE će isticati i probleme i rješenja kako bi pokazao da #3StepsForward može postati široki akcijski plan kako bi rodna ravnopravnost postala stvarnost za sve.

Izvor: EIGE

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.