Gordana Deranja izabrana za potpredsjednicu najveće europske poslodavačke organizacije BusinessEurope

2019-10-09T08:09:21+02:008. listopada 2019.|Gospodarstvo|

Pripremila: Antonija Dujmović

Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, izabrana je za potpredsjednicu BusinessEurope-a, najvećeg neovisnog poslodavačkog udruženja Europe koji zastupa interese poslodavaca u Europskom parlamentu, Vijeću i pred Europskom komisijom. Kao europski socijalni partner zalaže se za interese malih, srednjih i velikih tvrtki iz 35 europskih zemalja, čija su  nacionalna udruženja njihovi direktni članovi. Hrvatska udruga poslodavaca član je BusinessEuropa od 1999. godine. 

Iako je uobičajeno da se za potpredsjednika BusinessEuropea izabiru kandidati iz poslodavačkih organizacija zemalja predsjedateljica Vijeća Europe, mandat Gordane Deranje kao potpredsjednice BusinessEuropa trajat će gotovo dvije godine zaključno sa 30. lipnja 2021.

“Velika mi je čast biti prepoznata kao prava osoba za ovu odgovornu funkciju i neću iznevjeriti povjerenje koje mi je ovom prilikom pruženo. Kao predsjednici Hrvatske udruge poslodavaca zadatak mi je snažno i glasno artikulirati interese hrvatskih poslodavaca te se boriti za njihova prava i bolju poslovnu klimu u zemlji, što sve ove godine radim s iznimnim zadovoljstvom, a drago mi je da ću sada i na europskoj razini dobiti priliku jače se aktivirati po ovim pitanjima te time utjecati i na jaču prepoznatljivost hrvatske poslovne zajednice u svijetu.” – izjavila je Gordana Deranja.

HUP sa ženom na čelu pokrenuo je inicijative koje promiču ravnopravnost spolova u svijetu poduzetništva

U rujnu je HUP-ovoj Inicijativi 30% pristupilo 16 novih tvrtki potvrdivši spremnost da aktivno rade na osiguravanju jednakih prilika za žene i muškarce i na upravljačkim pozicijama. Inicijativi su se ovom prilikom priključili tiskani mediji, radio i sve nacionalne televizije u Hrvatskoj. Podsjetimo, prošle je godine Hrvatska udruga poslodavaca pokrenula Inicijativu 30%, okupivši prvih 15 tvrtki koje su u svoje poslovne ciljeve uvrstile i uključivanje najmanje 30 posto žena na upravljačke pozicije.

Iako raste svijest o važnosti i korisnosti veće uključenosti žena njihova zastupljenost u upravama i nadzornim odborima raste vrlo sporo, a među vodećim tvrtkama sa Zagrebačke burze je drugu godinu za redom u padu i iznosi svega 14,5%, o čemu je predsjednica HUP-a Deranja govorila i na okruglom stolu Žene u hrvatskom društvu kojega je u srpnju organizirala Agencija za elektroničke medije.

Baza poslovnih žena druga je inicijativa HUP-a koju provodi s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova. Baza okuplja poslovne žene sposobne i kvalificirane u svakom trenutku preuzeti neku od upravljačkih pozicija u kompanijama.

Uz detaljno razrađene kriterije odabira na našem bi tržištu rada ovakva baza imala ulogu pouzdane i opsežne baze kvalificiranih žena i potencijalnih kandidatkinja. Također, ovakvom bismo bazom dokazali kako na hrvatskom tržištu itekako postoji dovoljan broj žena s respektabilnom karijerom i postignućima koja ih čine spremnima za najodgovornije pozicije, navodi HUP.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.