Zašto djeca teško progovaraju o seksualnom nasilju u sportu?

2020-01-23T19:55:37+01:0020. siječnja 2020.|Sport|

Pripremila: Antonija Dujmović

Procjenjuje se da je u Europi otprilike svako peto dijete žrtva nekog oblika seksualnog nasilja. Nažalost, seksualno zlostavljanje rijetko se prijavljuje i često prikriva. Nacionalna kampanja koju provodi Središnji državni ured za šport „Start to talk“ poziva klubove, saveze, športske voditelje, trenere, športaše, djecu i njihove obitelji da doprinesu sprječavanju i reagiranju na seksualno zlostavljanje djece u športu.

U tu svrhu donesen je Priručnik za prevenciju i djelovanje u situacijama mogućeg seksualnog nasilja nad djecom i mladima u športu. Priručnik sadrži brojne korisne informacije kako prepoznati seksualno zlostavljanje kod djece, koji su čimbenici rizika, koji su znakovi vrbovanja i neprimjerenog ponašanja kod odraslih te zašto djeca teško progovaraju o tome. Prenosimo dio iz Priručnika:

Zašto djeca i mladi teško progovaraju?

Postoji niz razloga zbog kojih je djeci i mladima teško s odraslom osobom razgovarati o seksualnom nasilju dok se ono događa:

  • Možda su natjerani na seksualizirano ponašanje od strane osobe u koju imaju povjerenje (muška ili ženska) ili je na poziciji moći poput trenera, liječnika, starijeg suigrača ili voditelja.
  • Možda im se prijeti posljedicama ako nekome kažu što se događa – prijetnja može biti upućena njima ili njihovoj obitelji.
  • Možda ih odrasla osoba vrbuje tako što gradi emocionalnu vezu s djetetom kako bi stekla njihovo povjerenje i čak ih uvjerila da su u „pravoj“ vezi s njome. Zlostavljači često vrbuju obitelj djeteta i športsku ekipu, što može kod djeteta dodatno pojačati osjećaj da mu nitko neće vjerovati ukoliko ispriča što se događa.
  • Odabir ili sudjelovanje u športskom natjecanju za djecu i mlade može ovisiti o odrasloj osobi, a u nekim športovima (poput gimnastike) o odrasloj osobi ovise i sigurnost i dobrobit športaša što je veliki problem kod vrbovanja djece u seksualne svrhe.
  • Darovitim mladim osobama koje sanjaju o športskom uspjehu, takvu psihološku vezu može biti još teže prekinuti.
  • Mogu se sramiti ili čak osjećati odgovornim za ono što im se dogodilo.
  • U nekim športskim okruženjima može postojati svojevrsna „ceremonija inicijacije“ koja uključuje seksualno nasilje. Odrasle osobe takvo ponašanje nekad ignoriraju ili čak odobravaju, što djetetu otežava progovaranje protiv vršnjaka ili starijih članova momčadi.

Priručnik za prevenciju i djelovanje u situacijama mogućeg seksualnog nasilja nad djecom i mladima u športu preuzmite OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.