Započinju izmjene Popisa značajnih događaja – za ravnopravniji tv tretman muškog i ženskog sporta

2022-01-26T14:56:19+01:0026. siječnja 2022.|Institucije, Medijska struka, Sport|

Agencija za elektroničke medije organizirala je online sastanak na temu izrade novog Popisa značajnih događaja (NN 47/08) na kojem su ispred institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sudjelovali savjetnik Josip Grgić i savjetnica Tajana Broz. Trenutno važeći Popis značajnih događaja donesen je 2008. godine, a primarni cilj mu je osigurati slobodnu medijsku dostupnost događaja od posebnog značaja za širu javnost kako oni ne bi bili ograničeni samo na prijenose uz naplatu na komercijalnim televizijskim kanalima.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova još od 2015. godine upozorava na diskriminirajuće aspekte aktualnog Popisa u kojem se kao značajni događaji navode pojedina sportska natjecanja u muškoj konkurenciji, dok istovrsna natjecanja u ženskoj konkurenciji nemaju isti status (finala Svjetskog i Europskog prvenstva u rukometu, košarci i vaterpolu, finale Lige prvaka u rukometu, utakmice hrvatske seniorske nogometne reprezentacije).

Na sastanku je na ovo još jednom ukazao savjetnik pravobraniteljice Josip Grgić, podsjetivši na preporuke Europske komisije kojima se države članice EU pozivaju da ovakve popise prilagode uzimajući u obzir načelo ravnopravnosti spolova, sa svrhom uključivanja više sportskih događaja u ženskoj konkurenciji i unaprjeđenja ravnopravnosti spolova u sportskim natjecanjima. Stoga je izrazio zadovoljstvo najavom Agencije za elektroničke medije da će se na novom Popisu značajnih događaja veća pažnja pridati ravnopravnom tretmanu muškog i ženskog sporta.

U narednom razdoblju Vijeće za elektroničke medije će u suradnji s relevantnim dionicima izraditi prijedlog Popisa značajnih događaja koji će biti upućen u javnu raspravu, a u konačnici se podnosi Europskoj komisiji na odobrenje.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.