Senzacionalni nastup naših rukometašica na Euru 2020. odjeknuo je u medijima ali je i ovaj put izostao TV prijenos

2020-12-07T19:34:04+01:007. prosinca 2020.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Podvig hrvatske ženske rukometne reprezentacije na Europskom prvenstvu u Danskoj naišao je na odličan odjek u domaćim medijima što je zapravo rijetkost kada je riječ o ekipnim ženskim sportovima pa čak i u slučajevima kada ostvaruju dobre rezultate. Rukometašice su ovaj put dobile svoj prostor u televizijskim vijestima i elektroničkim publikacijama, međutim izostao je prijenos utakmica što bi bilo nezamislivo u slučaju muške reprezentacije.

Činjenica da nisu postojala velika očekivanja vezana uz nastup naših rukometašica možda je pobudila veći interes jer je njihov senzacionalan uspjeh doživljen kao veliko iznenađenje. Podsjetimo, nakon što su u petak u prvom kolu skupine C pobijedile favorizirane Mađarice, u nedjelju su u drugom kolu ispisale još jednu veliku pobjedu – i to nad svjetskim prvakinjama Nizozemkama. Zanimljivo je da je potonju utakmicu prenosila srpska nacionalna televizija RTS2 s čijom reprezentacijom naše rukometašice imaju sljedeći ogled u posljednjem kolu skupine C u utorak 8. prosinca.

No, da smo imali priliku pratiti njihove ranije igre, treninge, pripreme sigurno ne bismo bili toliko iznenađeni ovom sjajnom igrom – sportski uspjeh ne dolazi preko noći već je rezultat napornog i dugotrajnog rada.

Na udio ženskog sporta u vijestima nacionalnih televizija od svega četiri posto upozorila je Agencija za elektroničke medije u Preporukama za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima. U okviru izrade ovih preporuka razrađena je anketa u kojoj je sudjelovalo pet nacionalnih saveza u Hrvatskoj, a odnosila se na zastupljenost ženskog sporta u informativnom programu hrvatskih elektroničkih medija. U Hrvatskom rukometnom savezu tada su izrazili svoje nezadovoljstvo zastupljenošću ženskog kolektivnog sporta smatrajući ga minimalnim.

“Utakmice ženske rukometne reprezentacije u prosincu 2018. kada je nastupala na Europskom prvenstvu u Francuskoj na ženskom seniorskom prvenstvu nisu bile prenošene na HTV ni na jednoj drugoj televiziji. HRS to smatra nedopustivim ne samo za rukomet nego i za bilo koji drugi sport, muški ili ženski. Nemoguće je prepoznati koliki su uspjeh napravile rukometašice, ako to nigdje ne možemo vidjeti, smatra Lidija Bojić – Ćaćić, doktorica znanosti i koordinatorica za ženski rukomet pri HRS-u. Uzročnoposljedična veza jest i manji budžet za ženske sportove i manji interes sponzora koji su medijski nevidljivi” – navodi se u Preporukama.

U pogledu nedovoljne medijske zastupljenosti ženskog kolektivnog sporta svoje nezadovoljstvo izrazili su i ostali anketirani krovni savezi.

“Kao moguće razloge ističu podatke da ženska karijera traje kraće, rezultati ženskih sportašica su lošiji, premalo je ulaganja u sport, a prevelika međuovisnost ulaganja u ženski sport i financijske isplativosti ženskog sporta, odnosno utjecaja i tijekova na tržištu. Sponzori ženskog sporta su u medijima nevidljivi te se preporučuje povećati interes djevojaka za konzumiranjem sportskih medija, povećanjem izvještavanja o ženama u sportu, ne samo izvještavanjem o osvojenim medaljama, već i o teškim i neadekvatnim uvjetima u kojima medalje teško mogu nastati. Preporuka saveza je i uvođenje kvota, od 10 do 30 posto, za prostor za ženski sport u medijima te se preporučuje urednicima medija da ženski sport u izvještajima ne predstavljaju kao izbor ljepote” – navodi se u Preporukama za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima u kojima se također ističe da je velika globalna studija Nielsen Sportsa iz 2018. pokazala je da je 84 posto osoba zainteresiranih za sport, među kojima i više od polovice muškaraca, zainteresirano za ženski sport.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.