Vijeće Europe objavilo priručnik o Istanbulskoj konvenciji namijenjen zastupnicima nacionalnih parlamenata

2020-04-27T07:51:15+02:0026. travnja 2020.|Institucije|

Pripremila: Antonija Dujmović

U rješavanju posljedica pandemije COVID-19, vlade i nacionalni parlamenti trebali bi podizati svijest o rizicima nasilja u obitelji i o dostupnim pomoćnim službama, uključujući telefonske linije za pomoć i skloništa; zajamčiti pristup takvim uslugama, pojačati podršku organizacijama na prvom mjestu pomoći žrtvama rodno uvjetovanog nasilja i dodijeliti potrebna sredstva, ističe Vijeće Europe.

Vijeće, podsjeća na činjenicu kako su mjere zatvaranja i ograničavanja osmišljene da zaustave širenje koronavirusa dovele su do porasta nasilja nad ženama.

Novi Priručnik za parlamentarce o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) objavljen je s ciljem jačanja parlamentarnog znanja o Konvenciji i podrške zastupnicima diljem Europe u zauzimanju aktivne uloge u promicanju njenog potpisivanja, ratifikacije i provedbe.

Priručnik donosi primjere kako zastupnici u parlamentima mogu koristiti svoje zakonodavne, nadzorne i druge funkcije kako bi pomogli zaustavljanju nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Priručnik zastupnicima pruža konkretne mjere, dobre prakse i alate za djelovanje protiv nasilja nad ženama, kao i korisne reference i pokazatelje za mjerenje postignutog napretka. U priručniku se nalazi i poglavlje o ulozi parlamenata i zastupnika u kontekstu postupka praćenja, praćenje GREVIO izvještaja i preporuka Odbora stranaka i obećavajuće prakse utvrđene na razini nacionalnih parlamenata.

Ovaj je priručnik dostupan na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, a uskoro će biti dostupan i na drugim jezicima.

Foto: Wikimedia Commons

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.