Ursula von der Leyen: Pripremamo novi zakon s ciljem učinkovitije borbe protiv nasilja prema ženama

2021-03-12T10:43:06+01:008. ožujka 2021.|Institucije|

Piše: Antonija Dujmović

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je važnost uloge žena u funkcioniraju društva u razdoblju pandemije te se osvrnula na donošenje dva važna dokumenta – Direktive o transparentnosti plaća i novog zakona s ciljem učinkovitije borbe protiv nasija prema ženama.

“Ove ćemo godine predložiti novi zakon za borbu protiv nasilja prema ženama. To je postalo još hitnije zbog zaključavanja. Živjeti bez straha i nasilja osnovno je ljudsko pravo. Moramo osigurati odgovarajuću zaštitu za sve žene u svim europskim zemljama, na mreži (online) i izvan nje, a posebno u njihovu domu”, rekla je predsjednica Komisije na sjednici Odbora Europskog parlamenta za prava žena i ravnopravnost spolova (FEMM).

Vezano uz ovu zakonodavnu inicijativu Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Više informacija potražite na stranici Ureda za ravnopravnost spolova RH.

Govoreći o planiranim aktivnostima koje će EU poduzeti u cilju poboljšanja položaja žena von der Leyen je rekla kako žene moraju biti u središtu oporavka i da je to jasan uvjet za sve nacionalne planove.

Podsjetimo, najveći je paket poticaja u povijesti EU-a težak 1,8 bilijuna eura, a obuhvaća dugoročni proračun 2021.-2027. i inicijativu Next Generation EU – privremeni instrument za poticanje oporavka. Ovaj plan oporavka trebao bi olakšati otklanjanje gospodarske i socijalne štete uzrokovane pandemijom koronavirusa.

“Next Generation EU financirat će dobre poslove i za žene i za muškarce. Ulagat će se u kvalitetno obrazovanje za djevojke i žene, uključujući znanstveno obrazovanje”, rekla je von der Leyen.

U svojem je govoru na sjednici FEMM-a također spomenula tri važne žene kojima, kako je rekla, “dugujemo puno” – liječnice Özlem Türeci i Kizzmekia Corbett te profesoricu Sarah Gilbert. Riječ je o znanstvenicama iz Njemačke, SAD-a i Velike Britanije na čelu timova koji su razvili prva tri cjepiva protiv koronavirusa BioNTech, Modernu i AstraZenecu.

“Ovako žene odgovaraju na stereotipe: slijedeći svoj put, pokazujući vodstvo i postižući izvrsnost u svom području. I danas cijeli svijet može vidjeti da nam je svima bolje kad žene dobiju prilike koje zaslužuju. Naravno, žene su stvorene za znanost. Naravno, žene su sposobne voditi. Naravno, karijera i majčinstvo mogu ići zajedno. Očito je, ali nažalost to još uvijek trebamo naglašavati”, rekla je predsjednica Europske komisije.

Naglasila je kako je ovogodišnji Međunarodni dan žena posvećen ženama poput spomenute tri znanstvenice, ženama na prvoj crti kao i onima u pozadini; zdravstvenim djelatnicama, blagajnicama, majkama koje su uz rad od kuće brinule o svojoj djeci u vrijeme lockdowna, ženama koje su tijekom krize ostale bez posla…

Podsjetila je i na ambiciozne ciljeve EU u pogledu radnih mjesta, vještina i smanjenja siromaštva.

“Do 2030. najmanje 78 posto odraslih trebalo bi biti zaposleno. A to se može postići samo većim brojem žena na tržištu rada. Da bismo to postigli moramo napredovati u ravnoteži između poslovnog i privatnog života, osigurati roditeljski dopust za majke i očeve, ulagati u skrb o djeci i škole, osigurati roditeljima iz svih socijalnih sredina dostupnost vrtića i škola. I to je ono što osnaživanje znači – slobodu biti majkom i imati karijeru, za sve žene”, rekla je predsjednica Komisije.

Na koncu svojeg obraćanja von der Leyen je istaknula važnost buduće Direktive o transparentnosti plaća koja se temelji na jednostavnoj ideji – jednak rad zaslužuje jednaku plaću.

“Žene moraju znati odnose li se njihovi poslodavci prema njima pošteno. A kada to nije slučaj, one moraju imati moć uzvratiti udarac i dobiti ono što zaslužuju”, jasna je von der Leyen.

“Neću se prestati zalagati za rodne kvote na čelnim pozicijama dok ne dobijemo pravedan sustav za sve europske zemlje. Ne možemo isključiti tek tako polovicu svojih talenata s vodećih mjesta. Imati žene na vodećem položaju trebalo bi postati norma, a ne iznimka”, zaključila je predsjednica Europske komisije potkrijepivši svojim primjerom izbora povjerenika i povjerenica da je rodna ravnoteža itekako moguća.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.