UNESCO-ova kampanja za borbu protiv stereotipa i veće sudjelovanje žena u znanosti

2020-09-11T20:27:40+02:0011. veljače 2020.|Posao, Znanost|

Međunarodni dan žena i djevojčica u znanosti koji se obilježava 11. veljače prilika je za promicanje njihova ravnopravnog pristupa i sudjelovanja u znanosti. Obilježavanje provode UNESCO i UN Women u suradnji s različitim institucijama i partnerima iz civilnog društva koji imaju za cilj promovirati žene i djevojke u znanosti.

Danas samo 30 posto svjetskih istraživača čine žene, a samo 35 posto svih studenata koji su upisani u STEM i srodna studijska područja su žene.

Nedavna istraživanja otkrila su da žene u STEM području objavljuju manje radova, manje su plaćene za svoja istraživanja i ne napreduju u karijeri jednako kao muškarci. Djevojke se često uvjerava da nisu dovoljno pametne za STEM ili da dječaci i muškarci imaju prirodan afinitet prema znanstvenom području, navodi UN Women.

“Rješavanje nekih najvećih izazova Agende za održivi razvoj – od poboljšanja zdravlja do borbe protiv klimatskih promjena – oslanjat će se na korištenje svih talenta. To podrazumijeva uključivanje više žena koje rade na tim područjima. Raznolikost u istraživanju proširuje bazen nadarenih istraživača, unoseći svježe perspektive, talente i kreativnost. Ovaj je dan podsjetnik da žene i djevojke igraju ključnu ulogu u znanstvenim i tehnološkim zajednicama i da bi njihovo sudjelovanje trebalo pojačati”, ističu iz UNESCO-a.

Primjeri UNESCO-ove kampanje protiv stereotipne slike žena

Marie Curie prva je žena koja je dobila Nobelovu nagradu, i to dvije, i prva osoba koja ih je osvojila na dva različita znanstvena područja (fizika i kemija). Njezino nasljeđe i upornost nas nadahnjuju i danas. Pa zašto onda rodna pristranost žena u znanosti i dalje postoji? Vrijeme je da uklonimo rodni jaz u STEM-u – poziva UNESCO.

Foto: Ženski posao je kuhanje – poput Marie Curie koja je skuhala nova otkrića i njima zauvijek promijenila svijet. (UNESCO)

Dobitnica Nobelove nagrade Youyou Tu inspirirala je svijet svojim revolucionarnim dostignućima, dokazujući da žene u znanosti mogu razbiti status quo u STEM-u. Njeno otkriće terapije protiv malarije spasilo je milijune života i dalje pomaže u borbi protiv ove smrtonosne bolesti.

Foto: Žene trebaju slijediti tradiciju – poput Youyou Tu koja je pronašla terapiju protiv malarije temeljenu na proučavanju višestoljetnih recepata. (UNESCO)

Iz ove međunarodne organizacije posebno ističu kako je ravnopravnost spolova globalni prioritet UNESCO-a, a podrška mladim djevojkama, njihovo obrazovanje i puna sposobnost da se njihove ideje čuju su poluge za razvoj i mir.

Više o kampanji saznajte OVDJE.

Izvor: UNESCO

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.