Stručnim skupom o dobrobiti žena obilježeno 100 godina ZONTA International

2019-11-15T22:02:09+01:0015. studenoga 2019.|Civilno društvo|

Stručni skup posvećen izazovima dobrobiti žena održan je 15. studenog u Gradskoj skupštini Grada Zagreba u povodu stogodišnjice djelovanja ZONTA International te ujedno i 25 godina ZONTA kluba Zagreb.

ZONTA je međunarodna udruga osnovana u SAD-u, usmjerena na osnaživanje, edukaciju i potporu zaposlenim ženama diljem svijeta. ZONTA klub Zagreb djeluje i nizom humanitarnih akcija te posljednjih godina koncertima Hrvatskog orkestra harfi “1000 žica” uspijeva pomoći ženama i djevojkama u osobnom napredovanju, obrazovanju i studiranju.

Zonta International teži k svijetu u kojem su prava žena prepoznata i priznata kao ljudska prava i u kojem je svakoj djevojci i ženi omogućeno dostizanje punog potencijala. U takvom svijetu ženama je bez spolno uvjetovane nejednakosti dostupno školovanje, zaposlenje i sudjelovanje u donošenju odluka. U takvom svijetu se niti jedna žena ne boji nasilja, navode iz ove organizacije.

Na ovom su skupu domaći i inozemni stručnjaci svojim izlaganjima nastojali prikazati aktualne izazove s kojima se suočavaju žene današnjice. Tako je, među ostalima, predsjednica ZONTA kluba Zagreb, Marina Kuzman, inače voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu na Zavodu „Dr. Andrija Štampar“ govorila o rizicima žena u suvremenom društvu, dok je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Olivera Majić, govorila o ženama i današnjim izazovima tržišta rada.

Zanimljiva je bila i tema zdravlja zaposlenih žena o čemu je izlagala profesorica na Medicinskom fakultetu, specijalistica medicine rada i sporta, Jadranka Mustajbegović kao i tema o ženama i novim izazovima ovisnosti o čemu je govorio psihijatar Ante Bagarić iz KB Vrapče.

O nasilju nad ženama govorile su profesorica Marina Ajduković sa zagrebačkog Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta te Željka Barić iz Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji – DUGA.

Skupu su nazočile i predstavnice organizacija civilnog društva među kojima je bila i udruga B.a.B.e.

Izvor: B.a.B.e. / ZONTA klub Zagreb

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.