Pripremila: Antonija Dujmović

Seksizam je svaki oblik izražavanja (čin, riječ, slika, gesta) koji se temelji na ideji da su neke osobe, najčešće žene, inferiorne zbog svojeg spola – definicija je seksizma koja stoji na mrežnim stranicama Vijeća Europe #StopSexism čiju je verziju na hrvatskom jeziku danas predstavio Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog.

Vijeće Europe je pokrenulo stranicu #StopSexism u svrhu sprječavanja i borbe protiv seksizma, a riječ je o sažetom pregledu najvažnijih činjenica i zaključaka koji se navode u Preporuci VE o sprječavanju i borbi protiv seksizma donesenoj u ožujku 2019.

Štimac Radin: Seksizam je jedan od perfidnijih načina nasilja prema ženama

Hrvatsko izdanje publikacije „Preporuka Vijeća Europe CM/Rec (2019)1 Sprječavanje i borba protiv seksizma“ predstavili su ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova RH, Helena Štimac Radin, Morana Paliković Gruden, dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, Josip Šipić, stručni suradnik na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu te Anamarija Tkalčec, voditeljica programa Socijalna pravda i jednake mogućnosti, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

Na stranici #StopSexism ističe se kako je seksizam jedan od glavnih uzroka neravnopravnosti spolova te da nesrazmjerno pogađa djevojke i žene, ali jednako tako može pogađati dječake i muškarce koji se ne ponašaju u skladu sa stereotipnim rodnim ulogama.

Posebno se naglašava kako je seksizam prisutan u svim dijelovima života počevši od jezika, medija, interneta, društvenih mreža, javnog sektora, kulture, sporta, pravosuđa, obrazovanja, radnog mjesta pa do privatnog života.

Primjeri seksizma u medijima

– seksualizirani prikaz žena u medijima
– TV emisija u kojoj su svi sudionici muškarci
– mediji koji izvješćuju o nasilju nad ženama i pritom okrivljuju žrtvu
– novinari, najčešće novinarke, koji na društvenim medijima zaprimaju komentare o svom izgledu, a ne o pitanjima o kojima se raspravlja
– internetske aplikacije koje šalju određene oglase za posao isključivo muškarcima jer su algoritmi napravljeni na diskriminirajući način

Stranica #StopSexism donosi zanimljivu statistiku i brojne druge primjere seksizma u ostalim područjima kao i preporuke načina suzbijanja ove štetne pojave. Stranicu možete pogledati OVDJE.