#StopSexism – stranica koja sažima sve što trebamo znati o štetnim posljedicama seksizma

2019-11-26T16:19:15+01:0022. studenoga 2019.|Institucije, Prikaz žene|

Pripremila: Antonija Dujmović

Seksizam je svaki oblik izražavanja (čin, riječ, slika, gesta) koji se temelji na ideji da su neke osobe, najčešće žene, inferiorne zbog svojeg spola – definicija je seksizma koja stoji na mrežnim stranicama Vijeća Europe #StopSexism čiju je verziju na hrvatskom jeziku danas predstavio Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog.

Vijeće Europe je pokrenulo stranicu #StopSexism u svrhu sprječavanja i borbe protiv seksizma, a riječ je o sažetom pregledu najvažnijih činjenica i zaključaka koji se navode u Preporuci VE o sprječavanju i borbi protiv seksizma donesenoj u ožujku 2019.

Štimac Radin: Seksizam je jedan od perfidnijih načina nasilja prema ženama

Hrvatsko izdanje publikacije „Preporuka Vijeća Europe CM/Rec (2019)1 Sprječavanje i borba protiv seksizma“ predstavili su ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova RH, Helena Štimac Radin, Morana Paliković Gruden, dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, Josip Šipić, stručni suradnik na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu te Anamarija Tkalčec, voditeljica programa Socijalna pravda i jednake mogućnosti, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

Na stranici #StopSexism ističe se kako je seksizam jedan od glavnih uzroka neravnopravnosti spolova te da nesrazmjerno pogađa djevojke i žene, ali jednako tako može pogađati dječake i muškarce koji se ne ponašaju u skladu sa stereotipnim rodnim ulogama.

Posebno se naglašava kako je seksizam prisutan u svim dijelovima života počevši od jezika, medija, interneta, društvenih mreža, javnog sektora, kulture, sporta, pravosuđa, obrazovanja, radnog mjesta pa do privatnog života.

Primjeri seksizma u medijima

– seksualizirani prikaz žena u medijima
– TV emisija u kojoj su svi sudionici muškarci
– mediji koji izvješćuju o nasilju nad ženama i pritom okrivljuju žrtvu
– novinari, najčešće novinarke, koji na društvenim medijima zaprimaju komentare o svom izgledu, a ne o pitanjima o kojima se raspravlja
– internetske aplikacije koje šalju određene oglase za posao isključivo muškarcima jer su algoritmi napravljeni na diskriminirajući način

Stranica #StopSexism donosi zanimljivu statistiku i brojne druge primjere seksizma u ostalim područjima kao i preporuke načina suzbijanja ove štetne pojave. Stranicu možete pogledati OVDJE.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.