6 mjera Vijeća Europe protiv seksizma u sportu

2019-08-23T11:43:40+02:0023. kolovoza 2019.|Sport|

Seksistički stavovi sportskih vođa, trenera, sportaša, medijskih djelatnika te općenito u sportskim organizacijama problem su kojega treba rješavati kao i seksistički govor mržnje na sportskim događajima te seksističko portretiranje žena u sportu pri čemu se trivijaliziraju njihova sportska postignuća i prikazuje ih se u stereotipnim ulogama – navodi se u Preporuci za prevenciju i borbu protiv seksizma koju je 27. ožujka usvojio Odbor ministara Vijeća Europe.

Ova je Preporuka prvi dokument do sada koji sadrži dogovorenu međunarodnu definiciju seksizma i naglašava kako je seksizam manifestacija „povijesno nejednakih odnosa moći“ između žena i muškaraca, što posljedično dovodi do diskriminacije.

U Preporuci se ističe povezanost seksizma i nasilja nad ženama i djevojčicama pa se stoga definira i opsežan popis mjera za suzbijanje seksizma u različitim područjima: od oglašavanja i medija, zapošljavanja, sektora pravosuđa, obrazovanja, sporta… Vlade država članica pozvane su da razmotre navedene mjere u svim područjima.

Specifični alati i mjere za rješavanje seksizma i seksističkog ponašanja u sportu i kulturi

1. Izraditi i promicati alate za borbu protiv seksizma u kulturnim i sportskim sektorima, kao što su materijali za obuku ili alati o rodno osjetljivom jeziku i komunikaciji.

2. Potvrditi i provesti ranije usvojenu Preporuku o rodno osviještenoj politici u sportu i Preporuku o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru Odbora ministara država članica.

3. Potaknuti vodeće kulturne i sportske osobe da ispravljaju seksističke stavove te da osuđuju seksistički govor mržnje.

4. Pozvati sportske saveze, udruge i kulturne institucije na svim razinama da pripreme kodeks ponašanja kako bi se spriječio seksizam i seksističko ponašanje koje bi trebalo uključivati ​​odredbe za disciplinske mjere. Poticati nultu toleranciju prema seksizmu i seksističkom govoru mržnje u kulturnim i sportskim događajima.

5. Potaknuti sportske i kulturne sektore na svim razinama da poduzmu konkretne mjere za promicanje ravnopravnosti spolova i nestereotipno prikazivanje žena i muškaraca, djevojčica i dječaka.

6. Promicati emitiranje i izvještavanje u medijima, posebno javnim medijima, o kulturnim i sportskim događajima žena ravnopravno kao i muškaraca te javno slaviti postignuća žena. Osigurati veću vidljivost i promicati pozitivne uzore žena i muškaraca, djevojčica i dječaka koji sudjeluju u sportu gdje su nedovoljno zastupljeni.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.