Snažne, samopouzdane, odlučne i sigurne kroz samoobranu

2021-02-08T20:42:07+01:007. veljače 2021.|Posao|

Piše: Nikolina Blažanović

Prošle godine smo se okupile u pokretu #ženeujavnomprostoru, a ove u #nisamtražila. Jasno je da žene u svom okruženju nisu sigurne, a jedna od stvari koja im može pomoći osjećati se, ali i biti sigurnijima je samoobrana. Treninzi samoobrane su sve popularniji i zato smo o njima razgovarali s Irenom Isomurom, Krav Maga stručnjakinjom i instruktoricom, specijaliziranom za rad s djecom i tinejdžericama/ima, ženama i zaštitu VIP osoba, a certificirana je i za bodyweight fitness.

Objašnjava da je Krav Maga cjelovit sustav samoobrane koji obuhvaća fizičku i mentalnu pripremu polaznica/ka za stresne situacije. „Kada govorimo o važnosti samoobrane, najjednostavnije mogu reći da je neko osnovno znanje važno svima, čak i djeci već od najmanje dobi pa do odraslih. Upravo zato što kroz Krav Maga trening nije samo riječ o fizičkim pokretima i tehnikama samoobrane, nego je riječ o razvijanju odlučnosti, samopouzdanja, mentalne otpornosti kada smo pod pritiskom te pogotovo preventivnog ponašanja kako bi smanjili mogućnost da se uopće nađemo u konfliktu“, započinje Irena.

„Kroz različite interaktivne zadatke učimo kako reagirati i donositi odluke od nekih “jednostavnijih” stresnih situacija (poput donošenja odluka u stresnom trenutku na poslu) do onih “složenijih” kada nam je životna sigurnost ugrožena i trebamo se obraniti. Obrane koje učimo također obuhvaćaju širok spektar tehnika, od onih najčešćih (poput obrane od pokušaja šamara) pa sve do situacije kada nam netko prijeti oružjem i sl.“, dodaje.

Svaka treća žena pretrpjela je neki oblik nasilja. Većina nasilja je od strane partnera. U Europskoj uniji je 13 milijuna žena doživjelo fizičko nasilje, a 3,7 milijuna seksualno nasilja. 33% žena je doživjelo fizičko i/ili seksualno nasilje od 15. godine i jedna od 20 žena je bila silovana od 15. godine. Žrtvom uhođenja od 15. godine života je bilo oko 18% žena, a čak 53% žena je reklo kako izbjegavaju neke situacije i mjesta zbog straha od napastovanja. Gotovo polovica žrtava trgovanja ljudima su punoljetne žene. Možda su znanjem samoobrane neke od ovih situacija mogle biti spriječene.

Irena kaže kako je naš stav prva i najvažnija stvar: „Prije svega trebamo biti spremni zauzeti se za sebe i ne dopustiti da nas netko ugrožava, a to nije lagan zadatak. Ako dođe do fizičke samoobrane moramo biti spremni poduzeti potrebne korake da bi neutralizirali napad; npr. udarati u najranjivije točke tijela poput: glave, vrata, međunožja.“

Zanimalo nas je i koji su najčešći razlozi dolaska žena. „Najčešći razlog dolaska je zapravo rekreacija. Većina žena želi rekreaciju uz koju će postići odličnu kondiciju i formu, a pri tome se zabaviti i naučiti nešto korisno. Svakako ima žena koje su već doživjele neugodnosti, ali ima i onih kojima se problem dogodio nakon početka treniranja – pa su srećom odlično odreagirale. Nema konkretnog pravila, ali ih ipak veže zajednička stvar: odlučile su napraviti promjenu i postići svoj maksimum“, govori.

Irena radi u Krav Maga Hrvatska, krovnoj organizaciji koja u Hrvatskoj okuplja sve Krav Maga centre. Svake godine uoči Dana žena, Međunarodnog dana protiv nasilja i sličnih dana održavaju dane otvorenih vrata za žene koje žele naučiti osnove. „Ponekad je riječ o velikim seminarima po svim našim lokacijama, a ponekad o danima otvorenih vrata koji traju po tjedan-dva u našim dvoranama. Svakako planiramo i nastaviti u tom ritmu, prateći naravno sve epidemiološke smjernice koje će biti aktualne“, kaže nam.

„Jedan od projekata koje provodimo je i Women Response program. To je program trening-radionica, predavanja i različitih tematskih seminara kroz nekoliko modula, a mogu se uključiti sve žene koje zanima Krav Maga koncept. Kroz Women Response program želimo da žene postanu liderice u svakom smislu. Snažne, samopouzdane, odlučne i sigurne… u biti da izvuku svoje maksimalne prednosti i preuzmu kontrolu u svoje ruke“, ističe Irena.

Zanimalo nas je i ima li Irena neki savjet za žene koje ne znaju ni osnovne pokrete samoobrane. „Kada se dogodi konflikt, osobito ako je riječ o poznatom napadaču, često ostanemo u šoku da se to nama događa i teško je reagirati u pravom trenutku. Ipak, da se isti problem događa nama voljenoj osobi reagirali bi puno ranije, čak možemo reći bez zadrške, počeli bi vikati, udarati ili tražiti pomoć. Ono što savjetujem svim ženama je da “same sebi postanemo voljena osoba” te da se zauzmemo za sebe kao što bi za svoje najdraže. Snažnije smo nego što mislimo, a uz dodatno znanje samoobrane možemo tu snagu ispravno usmjeriti“, zaključuje Irena.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.