Ruđerovka Iva Tolić održala simpozijsko predavanje pred šest tisuća znanstvenika

2020-01-03T17:51:32+01:003. siječnja 2020.|Znanost|

Jedna od naših svjetski najutjecajnijih znanstvenica prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković izabrana je među osam vrhunskih znanstvenika koji su održali simpozijska predavanja na najvećem godišnjem skupu znanstvenika u organizaciji Američkog društva za staničnu biologiju (ASCB) i Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO). Skup iz područja stanične biologije održan je u prosincu u Washingtonu, a okupio je gotovo šest tisuća znanstvenika diljem svijeta.

Simpozijsko predavanje koje je održala prof. dr. sc. Iva Tolić na temu ‘Theory and experiments in the study of the mitotic spindle’ izazvalo je oduševljenje sudionika konferencije koji su svojim zahvalama i pohvalama preplavili Twitter stranicu Grupe Tolić.

“Održati simpozijsko predavanje na svjetskom događanju ovakvog ugleda i dosega, te dobiti priliku da vaše rezultate sluša nekoliko tisuća znanstvenika i voditelji vodećih istraživačkih grupa u svijetu, za mene je veliko priznanje, a pogotovu kad su povratni komentari sjajni”, rekla je prof. dr. sc. Iva Tolić.

Znanstvenici i stručnjaci su u sklopu ovogodišnjeg događanja imali priliku čuti ukupno osam simpozija koje su održali vodeći znanstvenici u svojem području, a koje je programski odbor birao jer njihova istraživanja donose rezultate u najzanimljivijem i najuzbudljivijem području stanične biologije.

Ovo je samo još jedna potvrda izvrsnosti rada prof. dr. sc. Tolić i njezinog tima znanstvenika na IRB-u koji nižu sjajne znanstvene rezultate. Uspjeha nije manjkalo ni u 2019. godini kad je ova grupa objavila 7 originalnih i preglednih radova u uglednim časopisima, a dobila je i financiranje 3 projekta.

Povrh toga,  zajedno s prof. dr. sc. Nenadom Pavinom s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu uspješno su organizirali svjetsku konferenciju o diobenom vretenu u Splitu, te dobili nekoliko priznanja od kojih je vrijedno izdvojiti nagradu Europskog mikroskopijskog društva za izvrsne radove u kategoriji znanosti o životu.

Svakako najveće priznanje stiglo je krajem godine, kad je prof. Tolić i timu koji uključuje prof. Pavina te dvije grupe iz Nizozemske i SAD-a, Europsko istraživačko vijeće (ERC) dodijelilo novi projekt u sklopu najprestižnijeg programa Sinergija, vrijedan 10 milijuna eura. Ovo je već drugi projekt koji je ERC dodijelio prof. Tolić i timu, svrstavajući ih u sam vrh svjetske znanosti.

Prof. dr. sc. Iva Tolić doktorirala je 2002. na Sveučilištu u Zagrebu, radila je na Institutu Niels Bohr u Kopenhagenu te na Sveučilištu u Firenci. Od 2004. bila je voditeljica istraživačke grupe na Institutu Max Planck za molekularnu staničnu biologiju i genetiku u Dresdenu, a od 2014. voditeljica je istraživačke grupe i znanstvena savjetnica na IRB.

Prof. Tolić je 2015. godine dobila je projekt Europskoga istraživačkog vijeća (ERC – Consolidator), a 2018. godine postala je članicom EMBO-a, a dobitnica je i mnogih nagrada među kojima su Državna nagrada za znanost, Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, medalja i nagrada Udruženja europskih biofizičkih društava te nagrada Ignaz Lieben Austrijske akademije znanosti.

Izvor: Institut Ruđer Bošković

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.