Rodna diskriminacija žena u hrvatskoj politici

2021-05-06T16:21:15+02:006. svibnja 2021.|Politika|

Piše: Ružica Ljubičić

Bez obzira na visoko obrazovanje, kvalifikacije, retoričke kompetencije i rad, političarke u Hrvatskoj su izložene rodnim predrasudama i seksističkim napadima. Nažalost, osviještenost o rodnoj ravnopravnosti i kolegijalnosti prema ženama, sporo napreduje. Rodni stereotipi i duboko ukorijenjeni tradicionalizmi koji potječu iz patrijarhalnog društva su još uvijek jaki. Patrijarhalni standardi su jedan od glavnih razloga nedovoljnog sudjelovanja žena u politici. Nažalost, političarke nemaju podršku muških kolega. Naprotiv, kada političarima ponestane argumenata, ne ustručavaju se udarati nisko ispod pojasa i napadati seksističkim izjavama.

Hrvatska je u 30 godina samostalnosti imala predsjednicu Vlade, Jadranku Kosor i predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović.

Jadranka Kosor je preuzela dužnost premijerke nakon ostavke Ive Sanadera 2009. godine. Za vrijeme njenog mandata uspješno su završeni pregovori za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Bivša premijerka nije bila pošteđena seksističkih napada od svojih kolega i novinara. Vlado Bulić je napisao kolumnu s naslovom „Slučaj Guza: Kako HDZ-ovka liječi grižnju savjesti”. U ovom tekstu autor omalovažava premijerku na osnovu činjenice da je skrenula pozornost na neprimjerenost korištenja ženskog tijela u turističkoj reklami, kao jednog od brojnih slučajeva u kojima se žensko tijelo ili njegovi dijelovi koriste za reklamiranje svega i svačega. Bulić je optužio premijerku Kosor da je na osnovu svoga spola dobivala visoke funkcije u HDZ-u i Vladi RH. Jadranku Kosor su oslovljavali različitim nadimcima poput Jace i često su komentirali njene torbe i raspravljali o njenim broševima.

Bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović nisu ozbiljno shvaćali zbog njenog lijepog i njegovanog izgleda. Svaki njen potez u javnosti je bio pod velikim medijskim povećalom. Nakon njenih govora, posjeta stranim zemljama ili navijanja za hrvatske sportaše raspravljalo se i analiziralo što je bilo primjereno, a što ne. Kolinda Grabar Kitarović je osjećala golemi pritisak.

Madrac, a ne mudrac

Kao sinonim i jedan od najvećih primjera za seksizam u hrvatskom saboru je Anto Kovačević. Još uvijek odzvanja njegova degutantna izjava: „Bog je ženu stvorio za madraca, a ne mudraca“. Izjava je bila upućena Vesni Pusić koja je obnašala funkciju ministrice vanjskih i europskih poslova.

Gordana Sobol je doživjela seksistički napad od bivšeg HDZ-ovog potpredsjednika hrvatskog Sabora Vladimira Šeksa, koji joj je iz saborskih klupa poručio “držite se pristojnosti, kao što se držite plesa oko štange” aludirajući na vježbe koje zastupnica Sobol prakticira. Bilo je mnogo primjera seksizma u Saboru i Vladi Republike Hrvatske. Mediji su dodatno pojačavali seksistički diskurs.

Predsjednikov seksizam

U posljednjih nekoliko mjeseci predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović šokira svojim neprimjerenim izjavama i medijskim nastupima koji su puni seksizma. Dok je obavljao funkciju predsjednika Vlade RH poručio je svojim kolegicama iz SDP- a „Izborite se, budite pametnije, inteligentnije i lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se!”. Upravo je ta Milanovićeva izjava po izboru Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) jedna od najseksistističkijih izjava političara. Predsjednik Milanović je prije nekoliko mjeseci uvrijedio dvije saborske zastupnice tako što ih je nazvao „samodopadnim narikačama“. Ovakve vrste napada su zabrinjavajuće jer dolaze iz samog državnog vrha. Šalju pogrešnu poruku i sprečavaju društvo u napretku, edukaciji i osviještenosti o rodnoj ravnopravnosti. Bitno je napomenuti, da ovakvo izražavanje nekima može biti opravdanje za seksizam i mizoginiju. Naime, građani mogu procijeniti ako je predsjednik države to napravio, možemo i mi.

Vizualni kontekst i seksizam

Činjenica je da se političarima mnogo puta progleda kroz prste. Često se njihov agresivni ispad ocijeni prihvatljivim ili čak poželjnim. Zbog uvriježenih patrijarhalnih standarda da muškarac treba pokazati zube ili lupiti šakom o stol, političari ne paze na svoje ponašanje niti na reakcije javnosti. S druge strane, političarke se nalaze pod velikim pritiskom. Prvo što se komentira je njihov izgled. Tako imamo primjer izrugivanja na izgled Anke Mrak Taritaš, kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba. Vesni Škare Ožbolt se prigovara zbog estetskih operacija i mladolikog izgleda. Nastupi političarki se komentiraju prvenstveno iz vizualnog konteksta. Ako političarka pokaže svoje kompetencije, stručno znanje i retoričke sposobnosti, političari se sjete rodnih stereotipa i napadaju na seksističkoj razini. Mediji bi trebali upozoriti javnost da ovakvo ponašanje nije prihvatljivo i da se nikako ne može tolerirati.

Foto: Wikimedia Commons

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.