Psihologinja Tanja Kuprešak o nasilju i izlasku iz začaranog kruga

2021-01-19T12:56:19+01:0017. siječnja 2021.|Kolumne|

Piše: Tanja Kuprešak, mag. psych.

Ako bismo zavirili u vlastiti album prošlosti, svatko bi mogao pronaći prizore u kojima je doživio nasilje. To nasilje ne mora nužno značiti fizički udarac (koji se odnosi na tjelesno nasilje), nego uključuje i različite druge oblike kao na primjer omalovažavanje, ismijavanje, neprestano provjeravanje (psihičko nasilje) i uskraćivanje financijskih sredstava, sitničavo kontroliranje izdataka (ekonomsko nasilje).

Ovo su samo neki od brojnih primjera nasilja za koje je opravdano pitati se što se krije iza takvih oblika ponašanja. Da bismo bolje razumjeli fenomenologiju nasilnog ponašanja važno je razumjeti motivaciju. Motivacija nasilnog ponašanja podrazumijeva težnju za moći i kontrolom nad drugom osobom. Tu težnju najčešće pokušavaju postići koristeći se tehnikama manipulacije i/ili zastrašivanja. S druge strane, pitamo se što je u pozadini ponašanja žrtve… Kako to da netko ostaje u odnosu usprkos povrjedama? Kako to da žrtve često umanjuju i prikrivaju obiteljsko nasilje?

Na temelju razgovora sa žrtvama obiteljskog nasilja može se uočiti da je u pozadini osjećaj srama što žive u takvoj obitelji koji je najčešće povezan s osjećajem krivnje i uvjerenjem da su zaslužili tj. skrivili takvo ponašanje. Osim srama i krivnje, u pozadini je većinom i osjećaj straha koji je povezan s uvjerenjem da će biti još gore ukoliko se to sazna ili ukoliko budu htjeli izaći iz takvog odnosa. Nadalje, mnoge žrtve obiteljskog nasilja boje se da ne bi uspjele samostalno funkcionirati. S druge strane, izloženost nasilju štetno djeluje na zdravlje, sliku o sebi, samopoštovanje i cjelokupnu osobnost žrtve.

U toj zamršenoj dinamici odnosa mnogi pitaju odakle početi. Uzevši u obzir gore navedeno, neovisno o tome radi li se o žrtvi ili zlostavljaču potrebno je krenuti od osobnog osnaživanja kojim se pomaže osobi da osvijesti svoje potencijale. Istovremeno je za zdravo samopoštovanje važno osvijestiti i svoje nedostatke i prihvatiti vlastitu ranjivost. To se ne događa preko noći, nego zahtijeva spremnost i odluku za rad na sebi. A zašto bi se odlučili na to? Jer svatko od nas želi biti sretan i imati zdrave odnose s ljudima oko nas.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.