Projekt EquFisc potaknuo mame na treniranje frizbija sa svojom djecom u školama

2023-06-13T15:32:14+02:0013. lipnja 2023.|Civilno društvo|

Piše: Antonija Dujmović

Uz puno trke, navijanja i bacanja, majke, poneki otac i puno djece demonstrirali su nedavno svoje frizbi vještine na Wow frizbi festivalu u Novoj Gradišci. Manifestacija je održana u okviru projekta “EquFisc – Ravnopravno koračajmo s letećim diskom” kojemu je primarni cilj bio potaknuti žene na aktivno bavljenje sportom. Snage su odmjerene u ultimate i disc golf disciplinama, a domaćin je bila novogradiška OŠ Ljudevita Gaja na čijem su se igralištu okupili golf diskaši i diskašice iz OŠ Mladost iz Lekenika i OŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Velike.

Projekt se u ovim školama iz triju županija provodio pod palicom nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture Marine Holenda, Ivane Hofman, Igora Rožića i Mladena Šopa, a nastavnica Hofman nam je ispričala kako je izgledalo završno druženje u kojem je sudjelovala mješovita skupina učenika i žena, ili kako ona voli reći, majki i kraljica.

“Premda se ova ekipa susrela prvi put u životu, fair play natjecanje je prošlo kao da se znaju godinama. Najveće oduševljenje je bilo kada su učenici igrali frizbi-graničar protiv nas odraslih, gdje smo i neke očeve podigli s klupa da budemo brojniji. Bilo je vrlo aktivno, vrlo napeto i vidjeti to oduševljenje na dječjim licima i zadovoljstvo na licima odraslih, to je neprocjenjivo. To je bit sporta, da se djeca i odrasli povežu u istim aktivnostima, da djeca vide sposobnosti odraslih, da vide da su i odrasli skloni greškama i pozitivnom živciranju u žaru borbe”, kazala nam je Hofman.

Završna manifestacija projekta “EquFisc” u Novoj Gradišci / Foto: Ivana Hofman

Kao voditeljica projektnih aktivnosti u svojoj školi opisala je višemjesečna frizbi druženja njenih “goranovaca” iz Velike koja su prethodila ovom susretu u Novoj Gradišci.

“Okupljali smo se u školskoj dvorani jednom tjedno, a bilo je tu učenika od 2. pa do 7. razreda zajedno s njihovim majkama. Na uključivanje u ovaj projekt najviše me je i motivirala želja da pokušam potaknuti žene, majke, kraljice na aktivnost od kojih sat vremena i da se djeca i odrasli druže i sudjeluju u istim aktivnostima”, kazala nam je otkrivajući svoje dojmove o sudionicama ovih ‘frizbarija’.

“Mislim da su žene otkrile kako je frizbi vrlo zahtjevna aktivnost koja ih slatko umori, gdje se pošteno oznoje. Pokazao im je koliko mogu podnijeti pritiska i aktivnosti u kratkom vremenu. Izazovno je ići preko svojih granica i otkriti za što ste sve sposobni”, rekla je uz smiješak.

Frizbi u OŠ “Ivan Goran Kovačić” – Velika / Foto: Ivana Hofman

Neke od ovih žena bile su i ranije uključene u različite aktivnosti, od amaterskog kuglanja, nastupa s kulturno-umjetničkim društvom do sudjelovanja u radu vatrogasnog društva. Međutim, poznato je da se mnoge žene iz manjih sredina ne bave, ili nemaju priliku baviti, sportskim aktivnostima pa je namjera ovog projekta bila potaknuti ih na promjenu, odnosno na fizičku aktivnost i druženje, a ujedno ih upoznati i s ovim sportom.

“Baš sam uživala u ovom projektu. Bacanje letećeg diska je odlična rekreacija za naše zdravlje. Posebno me oduševila igra s djecom jer je svaki naš susret u dvorani obilovao smijehom, zabavom i zdravim natjecateljskim duhom. Bili smo aktivni, glasni, borbeni i, unatoč razlici u godinama, izuzetno motivirani i ravnopravni”, rekla nam je sudionica projekta Ana Marić, a svoje dojmove podijelile su s nama također Lea i Monika.

Treninzi u okviru projekta “EquFisc” u OŠ Ljudevita Gaja – Nova Gradiška / Foto: EquFisc

“Naša su druženja bila jedno stvarno lijepo iskustvo, prava zabava, ili što bi mi mame rekle mozak na pašu”, rekle su otkrivajući da ranije nisu znale puno toga o frizbiju. “Nismo imale pojma da postoji sport s frizbijem, znale smo da se frizbi baca po livadama jer smo ga nekada bacale na izletima. Tko bi rekao da s frizbijem možeš zabiti koš, igrati graničara pa i dobro se iznojiti? A sada smo sve to doživjele, radile smo kao pčelice i naučile, pa na kraju postigle i neke rezultate kod naše trenerice Ivane. Čak smo i koju kilicu izgubile”, ispričale su nam s ponosom dodajući kako je bilo i smijeha i suza, ali da nisu odustajale.

Na kraju nam je nastavnica tjelesne kulture Ivana Hofman otkrila kako se nakon ovako pozitivnih iskustava koje je iznjedrio projekt “EquFisc” javila ideja o osnivanju udruge kako bi se nastavila ova druženja.

Projekt “EquFisc” odvija se u sklopu Erasmus+ sport programa te uz Hrvatsku na projektu sudjeluju Latviji, Bugarskoj, Rumunjskoj i Turskoj. Za provedbu programa u Hrvatskoj zadužen je Hrvatski Flying Disc Savez.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.