EquFisc – projekt poticanja žena iz ruralnih sredina na bavljenje sportom

2022-08-03T07:55:23+02:002. kolovoza 2022.|Civilno društvo, Sport|

Piše: Antonija Dujmović

Hrvatski Flying Disc Savez (HFDS) jedan je od partnera na Erasmus sport projektu naziva EquFisc – Equal Steps with a Flying Disc (Ravnopravno koračajmo s letećim diskom – frizbijem) kojemu je glavni cilj poticanje žena iz ruralnih područja na bavljenje sportom, prvenstveno sportovima s diskom. U Zagrebu je krajem lipnja održan prvi inicijalni susret partnera iz Turske, Bugarske, Rumunjske, Litve i Hrvatske. HFDS je zadužen za edukaciju partnera o igrama/sportovima s letećim diskom te će, kao i druge partnerske zemlje, osigurati sportske treninge za djevojčice, djevojke i žene.

„Projekt će se provoditi u tri različite županije koje će se definirati do početka školske godine, a tada će krenuti i prve aktivnosti. Projektom je predviđeno sudjelovanje najmanje 50 polaznica iz ruralnih područja koje će na besplatnim radionicama imati priliku upoznati se i usavršiti vještine bacanja letećeg diska”, doznajemo od predsjednika HFDS-a, Tomislava Goričkog.

Premda je sport važan osnažujući element, jer otvara prostor izvan privatne sfere, mnoge žene nažalost uopće nisu uključene u sportske aktivnosti. To je posebno vidljivo kod žena iz ruralnih sredina koje slobodno vrijeme u manjoj mjeri posvećuju sebi.

Prema istraživanju „101 pitanje za ženu iz ruralnih područja” koje je provelo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja 2011. godine, a analizirajući odgovore 1656 sudionica ankete, zaključak je da žene iz ruralnih područja u prosjeku imaju od 1,5 do 2 sata dnevno vremena isključivo za sebe. Na pitanje o načinu kako ga provode, njih 305 (18,42%) označilo je sportsku aktivnost kao jednu od opcija. Ipak, samo je 69 žena kazalo da su i članice nekog sportskog društva.

Upravo su zato potrebni sportski programi usmjereni ruralnim ženama poput ovog kojeg provodi HFDS. Predsjednik Saveza ističe na koje sve koristi mogu računati žene obuhvaćene projektom EquFisc.

„Bavljenje sportom usko je povezano s boljim zdravljem, razvijanjem socijalnih vještina, boljim psiho-fizičkim stanjem osobe. Kada se u neku sportsku aktivnost uključe roditelji sa svojom djecom dobiva se prilika stvaranja boljih obiteljskih situacija kroz dublje povezivanje roditelj-dijete. Upravo nam je to i jedan od ciljeva. Ono što se dodatno dobiva kroz bavljenje igrama s letećim diskom je jačanje samosvijesti i poštovanja, kako prema sebi tako i prema okolini.”

Dvije glavne discipline koje će se igrati u okviru projekta EquFisc su ultimate i disc golf. Ultimate je timski dinamični sport koji sam po sebi potiče ravnopravnost spolova (postoji natjecateljska kategorija unutar koje muški i ženski igraći igraju zajedno) te je pogodan za razvoj socijalno emocionalnih vještina (na svjetskim natjecanjima ne postoje sudci već igrači sude sami sebi). Disc golf je individualni sport s diskom, sličan klasičnom golfu, u kojem se razvijaju preciznost, pažnja i usmjerenost prema cilju.

Usvojena znanja i umijeće polaznice će imat priliku pokazati na završnom festivalu sportova s diskom koji će poslužiti za promociju aktivnog bavljenja sportom te potaknuti druge djevojčice, djevojke i žene na bavljenje sportom. Kroz projekt partneri će imati, između ostalog, zadatak razviti dobre prakse uključivanja žena u sport te razviti kompetencije i znanja u području primjene sportova s diskom u rekreaciji i sportu na područjima gdje druga infrastruktura nije dostupna. „Za igru je dovoljna livada, leteći disk i zabava može početi”, poručuje predsjednik Hrvatskog Flying Disk Saveza.

„Postoje kategorije natjecanja gdje ženski i muški igrači nastupaju zajedno u timu. Kod disc golfa to je ekipno natjecanje, a kod ultimatea mješovita kategorija. Trenutno je u sportove s letećim diskom kod nas uključeno više muških igrača. Jedini ženski ultimate klub nažalost već neko vrijeme nije aktivan”, kaže Gorički.

Na Svjetskom ekipnom disk golf prvenstvu, kojega od 17. do 20. kolovoza ugošćuje Varaždin, Hrvatska će imati svoje tri igračice i devet igrača. Sličan brojčani odnos imaju i ostale 24 reprezentacije. Inače, propozicije za ovo natjecanje uključuju 2 ženska i 4 muška igrača.

Spomenimo i da se 6. kolovoza, također u Varaždinu, održava turnir Black Cats Open kao dio PDGA Women Global Eventa. Naime, nadolazeći vikend igraju se turniri diljem svijeta čime se ženama svih dobi pruža mogućnost natjecanja u svjetskoj konkurenciji disc golf igračica.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.