Pritužbe na rodne stereotipe i seksizam u emisiji „Kultura s nogu“

2020-07-29T18:10:37+02:003. svibnja 2020.|Institucije, Prikaz žene|

Antonija Dujmović / PRS

Više osoba pritužilo se Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova na HTV-ovu emisiju “Kultura s nogu” od 11. ožujka zbog seksističkih poruka iznesenih u razgovoru urednika i voditelja Dražena Ilinčića, voditelja Matea Videka te gosta, filmskog kritičara, Deana Sinovčića na temu seksualnog uznemiravanja i silovanja u filmskoj industriji.

Prijavitelji su naveli kako se o optužbama žrtava seksualnog uznemiravanja i silovanja od strane filmskih redatelja poput Woody Allena i Romana Polanskog govorilo „na osobito uvredljiv, uznemirujući, diskriminatoran, neprofesionalan i etički dubiozan način“.

Nakon pregleda snimke sporne emisije pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić uputila je upozorenje HRT-u zbog više diskriminatornih izjava kojima su prekršene odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova.

“Razgovor o seksualnom uznemiravanju i slučajevima silovanja u filmskoj industriji vođen je na način da se dovodilo u pitanje svjedočenje žrtava #MeToo pokreta (i drugih), relativiziralo kazneno djelo počinjeno prema njima i opravdavali počinitelji navodeći da zapravo ambiciozne glumice iskorištavaju redatelje i producente jer im se nastoje uvući u krevet i to kasnije naplatiti ulogom”, ističe se u upozorenju HRT-u.

HRT je u svojem odgovoru naveo kako je Dražen Ilinčić njihov dugogodišnji djelatnik i da do sada nikada nije bilo pritužbi na njegov način komentiranja.

“Glavna tema tog segmenta emisije je bilo otkazivanje tiskanja memoarske knjige Woodyja Allena i najava prikazivanja novog filma Romana Polanskog, a ne skandali vezani uz živote i karijere istih”, piše u obrazloženju HRT-a.

No, pravobraniteljica je istaknula kako su ove teme bile tek pokretač razgovora koji se gotovo u cjelini sveo na propitivanje opravdanosti optužbi protiv poznatih redatelja s fokusom primarno na teške posljedice po počinitelje kaznenih djela seksualnog uznemiravanja i silovanja:

“Generalizirajući, voditelji i gost sugerirali su i otvoreno prebacivali krivnju na žrtve i njihovu ambiciju („nagledao sam se na festivalima djevojaka koje će učiniti sve da uđu u krevet i Harveyu Weinsteinu i mnogim drugim“, „treba razgraničiti što je tu bilo silovanje, a što je bio pokušaj nekakvih mladih wannabe glumica da dobiju ulogu kod poznatog redatelja ili producenta“, “zapravo je tanka linija između toga tko je tu zaista silovan, a tko je pokušao zapravo preko kreveta dobiti tu ulogu“, Sinovčić).

Nadalje, u emisiji je bez ispravke od strane voditelja gost iznio potpuno netočnu tvrdnju da „#MeToo pokret je još uvijek dovoljno snažan da gotovo svaka ženska osoba koja kaže ja sam bila silovana automatski dovodi na sud potencijalnog silovatelja“. Nitko se na sud ne dovodi „automatski“ pa tako niti oni koje se prijavi za silovanje. S druge strane pokazalo se da su prijave u okviru #MeToo pokreta bile istinite, što je nedavno potvrdilo i izricanje kazne zatvora Harveyu Weinsteinu u trajanju od 23 godine.

Osim toga, voditelj i urednik Dražen Ilinčić, govoreći o Romanu Polanskom i njegovoj presudi za drogiranje i silovanje 13-godišnjakinje, umanjio je značaj kaznenog djela silovanja maloljetne osobe riječima da su to bile „seksualno permisivne 60-te“ te da je majka sama dovela djevojčicu na casting”, piše među ostalim u upozorenju.

HRT-ov urednik odbacio je pritižbe kao neutemeljene podsjetivši da je u emisiji rekao kako im nije cilj opravdavati prave zločince, predatore i silovatelje, već ukazati da se u atmosferi hajke mogu očekivati i nevine žrtve te, vezano uz slučaj Polanski, da je novinarski i ljudski suvislo objasniti kontekst u kojem se nešto događalo.

„Javna televizija jest javni servis i javni interes, ali nije javni robot u koji bi drugi unosili podatke, s ciljem da čuju ono što žele čuti. Na javnoj televiziji rade novinari i urednici od kojih se valjda, osim da poštuju norme profesije, očekuje i da misle svojom glavom“, obrazložio je Ilinčić.

U svojem je odgovoru Pravobraniteljica naglasila da ukazivanjem na načela i zakonske odredbe, koje su mediji dužni poštivati, ne odriče pravo autorima/cama da samostalno kreiraju program. Naglašava kako je sagledavanje bilo kojeg problema iz različitih aspekata itekako dobrodošlo te da je upravo to nedostajalo ovom segmentu emisije – nitko u emisiji nije zastupao poziciju žrtava.

“Podržavamo da novinari/ke i urednici/e javne televizije i bilo kojeg drugog medija misle svojom glavom, ali ne podržavamo da se preko javnog servisa šire netočne informacije, da se omalovažava svjedočenje žrtava kaznenih djela i izražava zabrinutost za počinitelje jer širenje takvih stavova ima negativan učinak na napore koji se ulažu u zaštitu žrtava rodno utemeljenog nasilja.

U stvarnosti veliki broj silovanja žrtve ne prijavljuju upravo zbog straha da im se neće vjerovati, da će nositi stigmu društvene osude jer će se propitkivati u koliko sati je bila na kojem mjestu i kako obučena, a da će se istovremeno pokazati razumijevanje za počinitelja. Pristup u ovoj emisiji opravdava taj njihov strah, a što sigurno nije i ne bi trebala biti namjera niti urednika emisije niti HRT-a”, stoji u odgovoru Pravobraniteljice.

Pravobraniteljica smatra da je Hrvatska radiotelevizija napravila ozbiljan propust jer se nije ogradila od diskriminatornih mišljenja voditelja i gosta u studiju te da općenito ne posvećuje dovoljno pozornosti edukaciji svojih djelatnika/ca u području poštivanja načela ravnopravnosti spolova.

“Tijekom proteklih godina osobno smo svjedočili nezainteresiranosti urednika/ca za edukacijske radionice koje smo organizirali zajedno s Akademijom HRT-a te prevladavajućem nerazumijevanju problematike ravnopravnosti spolova u medijskim sadržajima i otporu prema analitičkim pokazateljima spolnih stereotipa, podzastupljenosti jednog spola i seksizma u programskim sadržajima HTV-a”, piše u odgovoru Pravobraniteljice na očitovanje HRT-a.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.