Predstava Mala Frida inspirirana izazovnim djetinjstvom Fride Kahlo šalje poruku o uspjehu usprkos preprekama

2022-02-16T18:11:59+01:0016. veljače 2022.|Kultura|

Piše: Nikolina Blažanović

Gradsko kazalište Žar ptica ima zanimljivu novu predstavu pod nazivom Mala Frida. Inspirirana je djetinjstvom meksičke slikarice i jedne od najfascinantnijih umjetnica 20. stoljeća, Fridom Kahlo, i autorski je projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić. O temi i poruci predstave te snažnim ženama razgovarale smo upravo s redateljicom Anicom Tomić.

Priča sadrži elemente dokumentarizma i prati sedmogodišnju Fridu u njezinoj obiteljskoj kući, Casi Azul u Meksiku. „Godina je 1914 i ona unutar plavih zidova Case Azul Frida pokušava ojačati svoju bolesnu nogu zbog koje je njeni vršnjaci izbjegavaju i zovu Frida Drvena noga. Dane provodi družeći se sa svojim roditeljima i životinjskim prijateljima majmunom Fulang Changom i crnim mačkom Perditom, a njena jedina ljudska prijateljica izmišljena je djevojčica Brisa. A onda, jednoga dana u njen život ulazi jedan stvarni dječak Pablo, koji će tek uz Fridu spoznati što znači biti prijatelj“, uvodi nas u predstavu redateljica Tomić.

Objašnjava kako uz Kahlo svi imamo različite asocijacije, ali prvenstveno pomislimo na njezine slike i nju kao kulturnu ikonu koja svoju najveću slavu doživljava godinama nakon smrti. No, smatra da je potrebno vratiti se u njezino djetinjstvo kako bismo shvatili njezino kasnije stvaralaštvo: „Kada se duboko zapitamo tko je bila Frida shvatit ćemo da je njena veličina i snaga koju je izražavala kroz svoje slike davno prije već bila zacrtana u djetinjstvu i to ne samo zato što je ono obilježeno bolešću i nesrećama koje su je zadesile, nego i zato što je imala snažnu podršku roditelja, pogotovo oca, koji su je osnaživali kako bi bez obzira na sve što joj se događalo na to gledala kao na poticaj, a ne prepreku, a upravo sve to će je odvesti daleko u budućnost i u naše divljenje njenom liku i djelu. Njena realnost nije bila san, stalno je govorila da ona nije i ne može biti nadrealist jer slika svoju stvarnost, a ne svoje snove. Osude, prijezir, maltretiranja zato što je drugačija obilježili su njeno djetinjstvo, a kasnije i život. Važna rečenica naše predstave je: “Svi smo mi drugi među drugima”, tu misao ne smijemo zaboraviti.“

Predstava je prvenstveno namijenjena djeci jer im je bilo važno da djeca uvide da se mogu nositi s teškim životnim situacijama i, usprkos njima, postići velike stvari. Mala Frida je od djetinjstva imala puno teških situacija i donijela hrabre odluke koje će obilježiti njezin cijeli život. Predstava, ali i sam život Fride Kahlo, šalju poruku da nas upornost i vjera u sebe, bez obzira na prepreke, vode daleko.

U rujnu prošle godine kazalište je organiziralo natječaj za dječji portret Fride Kahlo za plakat predstave. Između 500-tinjak pristiglih radova, svoje mjesto na plakatu pronašao je rad Tamare Plavljanin, učenice 3. razred OŠ. Svi ostali bili su izloženi u foajeu kazališta tijekom premijere predstave koja se održala 28. listopada 2021. godine.

„U samoj predstavi smo razmišljale o tome koje su to bazne premise u kojima se svi prepoznajemo bez obzira što govorimo o stoljeću prije nas. No, različitost, empatičnost, sitne laži kojima želimo nešto dobiti, bol i nepravda kao i ljubav roditelja oduvijek su isti i nema razlika“, približava nam redateljica poveznicu predstave s današnjicom.

Tomić ističe kako sve marginalizirano u društvu postaje tema njezinih predstava. Važno joj je dati glas onima koji ga nemaju, a unutar toga su ženska prava, emancipacija i ravnopravnost konstantne teme. Među njima se oslanja i na ekonomsku jednakost te samostalnost koje često dovode žene u podređeniji položaj.

„Ovo je i predstava o snazi djevojčica, ali i dječacima, budućim muškarcima koji se uče nositi s tom snagom. To je i priča o približavanju i ljubavi koja bi trebala biti temelj svih naših odnosa. Osvještavanje svakoga da ima pravo na vlastite vrijednosti, izgled, izbore. Različitost je ono što nas povezuje“, zaključuje redateljica Anica Tomić.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.