Predsjednik MOO-a Thomas Bach inzistira na načelu ravnopravnosti spolova u olimpijskom pokretu

2020-06-23T19:19:32+02:0023. lipnja 2020.|Sport|

Piše: Antonija Dujmović / HOO

U Međunarodnom olimpijskom odboru sve je više žena od kada je na čelo ove organizacije 2013. došao Nijemac Thomas Bach, inače zlatni olimpijac u mačevanju na OI u Monteralu 1976. te svjetski prvak iz 1977. Svojim je predsjedanjem dokazao snažno zalaganje za načelo ravnopravnosti spolova što je nedavno potvrđeno i objavom pet kandidata za vodeće tijelo MOO-a od kojih su tri žene.

“Predlažući tri kandidatkinje u vodeće tijelo, MOO ponovno pokazuje svoju opredijeljenost za promicanje rodne ravnopravnosti, provođenjem preporuke Projekta preispitivanja ravnopravnosti spolova na upravljačkim pozicijama, a koji je postavio cilj da na 30 posto pozicija u sferi donošenje odluka do 2020. godine budu zastupljene žene. Početkom lipnja MOO je objavio sastav svojih komisija. S udjelom od 47,7 posto žena u članstvu komisija MOO je dobio konkretan ishod reformi iz Olimpijske agende 2020.”, navodi Hrvatski olimpijski odbor.

U povodu obilježavanja Olimpijskog dana 23. lipnja predsjednik MOO-a Thomas Bach naglasio je kako je u ovim teškim vremenima potrebno više nego ikad dijeliti olimpijske vrijednosti – izvrsnost, prijateljstvo, poštivanje i solidarnost.

“Proslava ovog Olimpijskog dana bitno je drugačija od svih prethodnih, no istovremeno je još snažnija naša poruka da sport donosi nadu i optimizam. Udružimo se i iskoristimo snagu sporta da pripremimo odgođene Olimpijske igre u Tokiju kao proslavu solidarnosti i otpornosti čovječanstva”, rekao je predsjednik MOO-a.

Podsjetimo, bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kandidirana je za članicu Izvršnog odbora MOO-a, a uz nju su nominirane još dvije žene, saudijska princeza Reema Bandar Al-Saud i Kubanka Maria de la Caridad Colón Ruenes te dvojica muškaraca – predsjednik Svjetske atletske federacije Britanac Sebastian Coe i Battushig Batbold iz mongolskog nacionalnog olimpijskog odbora. Potvrda ovih imenovanja očekuje se 17. srpnja.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša ocijenio je kandidaturu bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kao veliko priznaje hrvatskom sportu.

“Čestitamo gospođi Kolindi Grabar Kitarović već na samoj kandididaturi, budući da je uvrštena među pet kandidata i kandidatkinja na osobni prijedlog predsjednika MOO-a Thomasa Bacha. Vjerujemo da će članstvom u tom prestižnom tijelu pridonijeti i daljnjoj afirmaciji hrvatskog sporta te zaštiti njegovih interesa. Ovaj čin ujedno je i veliko priznanje hrvatskom sportu”, rekao je Mateša.

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.