Pravobraniteljica reagirala na uvredljivu objavu na Instagram profilu salona za uljepšavanje

2022-06-29T19:36:06+02:0029. lipnja 2022.|Oglašavanje|

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zaprimila je niz pritužbi i upita vezano uz objavu salona Beauty Lab na društvenoj mreži Instagram (https://www.instagram.com/beautylab_official_/?igshid=YmMyMTA2M2Y), a koja je u međuvremenu obrisana. U navedenoj objavi pozivaju se pratitelji Instagram stranice da fotografiraju žene u javnom prostoru plaža koje nisu bile u dotičnom kozmetičkom salonu, a prema mišljenju salona „trebale su“ ga posjetiti radi svojeg izgleda.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova smatra da je objava degradirajuća, ponižavajuća i uvredljiva za žene te predstavlja najgrublji oblik objektivizacije žena. Reklamiranje usluga i proizvoda putem sramoćenja dugih osoba predstavlja duboko zabrinjavajuću praksu te se ne može podvesti pod slobodu izražavanja ili poduzetničke slobode. Objava nedvosmisleno poziva na narušavanje privatnosti žena te predstavlja poticanje uznemiravanja u javnom prostoru.

Pravobraniteljica je upozorila salon Beauty Lab na odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova koji navodi u čl. 8.: (1) Uznemiravanje i spolno uznemiravanje predstavljaju diskriminaciju u smislu ovoga Zakona. (2) Uznemiravanje je svako neželjeno ponašanje uvjetovano spolom osobe, koje ima za cilj ili koje stvarno predstavlja povredu osobnog dostojanstva i koje stvara neugodno, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Dok se u čl. 5. Zakona se navodi: Poticanje druge osobe na diskriminaciju smatra se diskriminacijom u smislu ovoga Zakona, ako je učinjeno s namjerom.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila je i na Preporuku CM/Rec (2019)1 Sprječavanje i borba protiv seksizma koju je usvojio Odbor ministara Vijeća Europe 27. ožujka 2019. koja naglašava da seksizam u medijima, uključujući i oglašavanje, doprinosi okruženju koje tolerira i trivijalizira “svakodnevan” seksizam te se, između ostalog, očituje kroz seksualizirane prikaze i objektivizaciju žena i djevojčica. Seksizam dovodi do diskriminacije i sprječava puno napredovanje žena u društvu te je suprotan postizanju ravnopravnosti spolova i uključivih društava. U tom smislu, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova preporučuje salonu Beauty Lab da se upozna s aktualnim nacionalnim i europskim zakonodavnim okvirom i dokumentima koji promiču ravnopravnost spolova.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova također je uputila preporuku da reklamne kampanje ne temelje na objektivizaciji ženskog tijela, rodnim stereotipima i seksizmu već da koriste njihov doseg kako bi promicali načelo ravnopravnosti spolova. Uzevši u obzir da se radi o pružanju usluga u djelatnosti osobnih usluga i to između ostalog u konkretnom slučaju djelatnosti za njegu i održavanje tijela te salona za uljepšavanje, a u kontekstu činjenice da nerealni društveni standardi ljepote, u relaciji s društvenim mrežama koje iste potenciraju, uzrokuju kod žena i mladih osoba i zdravstvene probleme, od poremećaja u prehrani do mentalnih problema, salon ima obavezu posebno odgovorno i etički pristupati svojim reklamnim aktivnostima na društvenim mrežama i kroz druge kanale.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova smatra vrlo važnom činjenicu da su na objavu reagirali brojni građani/ke i mediji, te vjerujemo da je ovaj izrazito negativni primjer korištenja društvenih mreža sa svrhom sramoćenja žena poslužio kao putokaz ostalim gospodarskim subjektima da mizoginiji i uznemiravanju nema mjesta u poslovanju i oglašavanju.

Izvor: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.