Reakcija Centra za ženske studije na rodno stereotipni native oglas ZG Holdinga o reciklaži otpada

2022-11-17T20:38:10+01:0017. studenoga 2022.|Civilno društvo, Oglašavanje, Prikaz žene|

Rado smo se odazvali zainteresiranim medijima na upit o slučaju spornog članka, odnosno oglasa “O zagrebačkoj obitelji koja reciklira” čiji je navodni autor i financijer ZG Holding. Ukoliko je riječ o pogrešno adresiranom autorstvu, očekuje se skorašnji komentar prozvanih, no ukoliko je riječ o korektno atribuiranom vlasništvu članka, nužno je izraziti potpuno razumijevanje za negodovanje građana/ki, odnosno poreznih obveznika/ca pri njegovoj recepciji. Tim više, neovisno o autorstvu, riječ je o krajnje neugodnom, uvrijeđujućem i višestruko problematičnom tekstu koji je deplasiran neovisno o svojoj intenciji bilo humorne, a bilo ozbiljne naravi.

Članak predstavlja navodni “dnevnik obitelji”, a koji prije svega demonstrira jezičnu i stilsku nedorađenost, jeftini populizam u vidu reklamnog oglasa i podobrazovan te naivan konstrukt didaktičke svrhe s posve pogrešnom vrijednosnom porukom.

Kao feministička organizacija posvećena obrazovanju i aktivizmu u polju spolno-rodne jednakosti te zaštite prava žena, moramo izraziti posebnu zabrinutost za vrijednosni okvir navedenog članka koji sugerira pozitivnim ideju ženske uloge u domaćinstvu kao one za koju je povoljno ostaviti se karijere ili korporativnog posla, kao one kojoj pripada isključivo prostor neplaćenog kućanskog rada i rada za potrebe uzdržavanja i odgoja djece i obitelji te kao one koju je moguće svesti na ulogu i naziv ‘kućanice’. Dubinski se protivimo takvom pogledu na ulogu žene čija se svrha ispunjava u prikupljanju muževih “čašica jogurta” ili skupljanju “vrećica čipsa za djecom” ili pak u poučavanju odraslih članova kućanstva o oporabi i reciklaži otpada dok se oni (njihovi muževi) probijaju u karijerama ili neopterećenoj socijalizaciji u kafiću nakon posla. Navodnoj protagonistici Ani nije važno što ne stječe staž, razvija se karijerno ili skrbi o svojoj mirovini, već joj je važno isključivo to da njen suprug Luka u razbibrizi nakon posla s kolegama na piću, ne konzumira pizzu uz pomoć ‘plastičnih tanjura, bešteka ili čaša’.

Tim više, ukoliko je namjera članka bila govoriti o reciklaži otpada, smatramo posve deplasiranim njegov kontekst, kao i smatranje da bilo koja obitelj ili njezini članovi mogu ili žele čitav svoj radni dan posvetiti reciklaži otpada, odlaženjima na obližnja reciklažna dvorištva ili pak oporabi praznih boca vina u korist izrade ‘svijećnjaka ili vaza za cvijeće’. Smatramo to krajnje privilegiranim pogledom na uobičajeni život i slobodno vrijeme građanki i građana, kao i promocijom lažne slike realnog funkcioniranja (spominju se smetlarnici pod ključem koje ne uživa većina stanovnica/ka Donjeg Grada i Centra) trenutnog sustava zbrinjavanja otpada.

Pozivamo dionike koji sudjeluju u kreaciji vijesti i njihovom plasmanu da vode računa o stručnosti pripreme i opreme svojih vijesti, a pogotovo onda kada njihov kontekst zahvaća polje ljudskih prava.

Dorotea Šušak, izv. direktorica Centra za ženske studije

Stranica koristi web kolačiće Više informacija Prihvaćam
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.